Zeničanka Aida Šarić dobila “Fulbright” stipendiju Kent State Ohio Univerziteta u SAD

FOTO: Zenicainfo.ba

Ulagati u sebe najbolja je stvar koju možete napraviti, posebno u obrazovanje, koje, istina ne garantuje uvijek udoban život i uspjeh, ali otvara nove mogućnosti i perspektive, kao i ličnu satisfakciju, koja je umnogome presudna za kvalitetan radni vijek. Svjedoci smo sve češćih primjera kako mladi Bosanci i Hercegovci zahvaljujući svom znanju i vještinama postižu uspjeh, bez podrške drugih. Među takvima je i Zeničanka Aida Šarić.

Profesorica je engleskog jezika i prijavila se prošle školske godine za jednu od najprestižnijih i najrasprostranjenijih stipendija u svijetu “Fulbright stipendiju”, američke Vlade. Postala je tako, uz kolegicu iz drugog bh. entiteta prva koja je ostvarila ovu mogućnost dodatnog educiranja i to iz oblasti medijske pismenosti. Proljetni semestar provela je na “Kent State Ohio” Univerzitetu skoro dva mjeseca.

„Stekli smo akademsko usavršavanje, usavršavanje u smislu digitalizacije nastave, čime su nas pripremili za online alate, što mi je jako dobro došlo po povratku kući, kada je počela online nastava u našim školama”, kaže Šarić.

Učestvovali su stipendisti i u praktičnoj nastavi, predajući djeci u digitalizovanim učionicama. Napominje da “Fulbright stipendija”, ustanovljena za vrijeme II svjetskog rata funkcionira kroz koncept interkulturalnog dijaloga za studente i nastavnike iz oblasti nauke, obrazovanja i umjetnosti. Aida i njena kolegica su odabrane od 800 kandidata i kandidatkinja prijavljenih prvi put za stipendije u Ambasadi SAD u BiH.

„Pri povratku iz Amerike postala sam administrator jedne velike platforme Edu Balkan, koja je brojala više od 30.000 članova i koja je pružala podršku, materijale i edukciju nastavnicima širom regije, kao i učenicima i roditeljima”, dodaje naša sagovornica, inače nastavnica engelskog jezika u OŠ „Rešad Kadić” u Kaknju.

Radila je na prevodu slikovnice pod nazivom „Nado gdje si?” namijenjene svoj djeci svijeta koja su bila ili su još u lockdown-u, od koje sredstva od prodaje pod pokroviteljstvom UNICEF-a idu u humanitarne svrhe.

“Osim toga bila sam i jedan od panelista na Kent State Ohio Univerzitetu na jednoj od njihovih konferencija. Govorila sam o obrazovanju u periodu stradanja u BiH od 1992. do 1995. godine, ali ono što je meni najznačajnije je da sam po povratku postala i članom tima komisije za novi kurikulum za engleski jezik za područje Federacije BiH”, ističe Aida Šarić.

Šarić poziva kolege da se prijave na sljedeću Fulbright stipendiju Vlade Amerike, napominjući da ništa manje vrijedne kompetencije bh. nastavnika  kada je online nastava nisu manje od onih u Americi. Doduše kolege preko okeana, kaže, rade u mnogo boljim uvjetima. I za mnogo veće novce, pretpostavljamo. (A. Huskić)