Mašinski fakultet domaćin 6. naučne konferencije „Održavanje“

FOTO: Zenicainfo.ba

Zenica je od jutros domaćin dvodnevne, Šeste naučne konferencije „Održavanje“ sa učesnicima iz zemalja regiona. Organizator je Mašinski fakultet, a tokom dva dana, online i uživo, bit će predstavljeno više od 40 naučnih radova iz oblasti održavanja sredstava za rad, uređaja i sistema iz različitih oblasti privrede, jer je održavanje mašina, postrojenja i sistema jedan od važnih preduslova za funkcionisanje svakog preduzeća.

“Većinom će izlaganja biti online, a tematike radova su iz oblasti održavanja, funkcije održavanja u poslovnim sistemima, značaja održavanja, novih tehnologija u održavanju i druge interesantne teme, koje su prošle recenzije i koje će danas biti izložene, a naći će se i u zborniku radova”, navodi profesor doktor Darko Petković, predsjednik Naučnog odbora Konferencije.

Uz ovo danas će biti održan i okrugli sto posvećen dualnom obrazovanju, a njegovi učesnici, predstavnici Univerziteta iz Sarajeva, Mostara, Istočnog Sarajeva i Zenice, razgovarat će o značaju i perspektivama razvoja dualnog studija, koji podrazumijeva mnogo više prakse spram teorije, ali i privredne subjekte, koji su spremni primiti studente na tu praksu. (V. J.)