Koalicija „Pod lupom“ bilježi sve više izbornih nepravilnosti u BiH

Stotinu dugoročnih posmatrača Koalicije za slobodne i poštene izbore „Pod lupom“ izvještavaju na sedmičnom nivou o aktivnostima na terenu, te su do sada poslali ukupno 997 redovnih izvještaja o ključnim nalazima posmatranja i održali 1.130 sastanaka sa različitim akterima izbornog procesa.

Posmatrači Koalicije „Pod lupom“ su tokom dugoročnog posmatranja izbora u periodu od 7. septembra do 25. oktobra ove godine zabilježili ukupno 880 izbornih nepravilnosti u Bosni i Hercegovini, navode u najnovijem saopćenju na svom portalu.

Uočene izborne nepravilnosti u najvećoj mjeri odnose se na preuranjenu, zakonom zabranjenu izbornu kampanju, te su Koaliciji prijavljena 242 ovakva slučaja u 65 općina i gradova. Odmah iza slijedi rad državnih službenika u izbornoj kampanji sa 117 slučajeva u 41 općini i gradu, te zloupotreba javnih resursa u 101 slučaju u 45 općina i gradova u BiH.

Po broju zabilježenih slučajeva slijedi 59 slučajeva zloupotrebe ličnih podataka, zatim 50 slučajeva trgovine mjestima u biračkim odborima, isto toliko slučajeva pristrasnog izvještavanja medija, te 43 slučaja pritisaka na birače u 29 općina odnosno gradova u našoj zemlji.

Posmatrači Koalicije „Pod lupom“  zabilježili su, između ostalog i 32 slučaja izazivanja etničke, vjerske ili druge netrpeljivosti, kao i izloženost medija ili NVO-a pritiscima u 25 općina.

Sve prijavljene izborne nepravilnosti ova Koalicija će, kako navodi, proslijediti na daljnje postupanje Centralnoj izbornoj komisiji BiH, te nadležnim tužilaštvima u slučaju sumnji na počinjenje krivičnih djela. (V. J.)