Eko forum reagovao na raspodjelu sredstava Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK u 2020.

Fond za zaštitu okoliša Zeničko-dobojskog kantona od 2015. godine dodjeljuje sredstva nevladinim organizacijama za projekte zaštite okoliša.  

Ove godine je u budžetu ZDK, od 6,5 miliona KM namjenskih sredstava za zaštitu okoliša, samo 3,2% planirano za projekte NVO, ukupno 210.000 KM.

“Čak i tako mali procenat odlukom ministarstva dodijeljen je nenamjenski, najvećim dijelom udruženjima, kompanijama i ustanovama koje se ne bave zaštitom okoliša”, reaguje Eko forum na način raspodjele sredstava po Javnom pozivu Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline u 2020.

Više od stotinu projekata lokalnih zajednica, nevladinih udruženja i medija bit će podržano iz transfera Fonda za zaštitu okoliša Ministarstvu za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline u 2020.

Među njima je trebalo da bude i projekt dječijeg eko-dnevnika zeničkog Eko foruma, koji bi sa Ministarstvom trebalo da bude zaključen, kada i svi ostali odobreni projekati, u ponedjeljak u sjedištu Vlade Zeničko-dobojskog kantona.

“Mi nećemo potpisati ugovor, prvo zbog neregularnosti kod samog postupka, a drugo zato što nam je odobrena samo trećina sredstava. Mi nećemo moći realizovati projekt sa trećinom sredstava, neka to zato uzme neko drugi”, kaže Samir Lemeš, predsjednik Upravnog odbora Eko foruma.

Lemeš dodaje da je Eko forum na vrijeme uložio žalbu na odluku o odobravanju sredstava, kako bi se upoznao sa razlozima lošeg rangiranja projekta, što je rezultiralo značajnim smanjenjem obima traženih sredstava. Odgovor nisu dobili ni nakon 13 dana.

Eko forum upozorava da će sredstva Fonda za okoliš, 210.000 maraka po ovom Javnom pozivu, namjenjenih za nevladin sektor u ZDK, biti dodijeljena nenamjenski, najvećim dijelom udruženjima, kompanijama i ustanovama koje se ne bave zaštitom okoliša i to uglavnom za projekte čišćenja.

Ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline te navode demantuje.

Arnel Isak

“Žalba Eko foruma je dostavljena neblagovremeno. A ima svako pravo da aplicira na ove javne pozive, od nevladinih organizacije, do sporstkih klubova i medijskih kuća. Svaki projekt je morao da se odnosi na okoliš, nijedan se nije odnosio na nešto drugo“, tvrdi Arnel Isak, ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK.

Svi postupci prilikom odobravanja sredstava po Javnom pozivu za projekte zaštite okoliša, transparentni su i temeljeni na zakonu, ističe Isak. Štaviše, prvi put prošle godine ovo je ministarstvo sredstva iz federalnog Fonda za zaštitu okoliša, koja se dodjeljuju na godišnjem nivou, rasporedilo u dva javna poziva nevladinim organizacijama, medijskim kućama i javnim ustanovama na području kantona, dodaje Isak. (S. Stević)