Eldar Dizdarević, ekonomski analitičar: “Troškovi kućne izolacije padaju na teret budžeta Kantona i ne navodi se da li je riječ o zaposlenim ili nezaposlenim osobama”

FOTO: Web

U Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti u Federaciji BiH koji je trenutno na snazi u članu 47. se jasno navodi da troškovi kućne izolacije padaju na teret budžeta Kantona, upozorava Eldar Dizdarević, ekonomski analitičar.

“Posebno bih naglasio da se u ovom članu ne navodi da li je riječ o zaposlenim ili nezaposlenim osobama, niti se navodi uzrast, spol itd. Dakle, ovaj član Zakona se ne odnosi samo na zaposlene i to je jako važno imati na umu. Osim toga, po ovom članu Zakona trenutno djeluju i svi Krizni štabovi i Ministarstvo zdravstva pa je i sam ministar zdravstva u Federaciji BiH pozivajući se na ovaj Zakon potpisao naredbu o proglašenju epidemije u Federaciji Bosne i Hercegovine. Dakle, u tom istom Zakonu postoji odredba da troškovi izolacije padaju na teret budžeta”, ističe Dizdarević.

Podijeljena su mišljenja u javnosti oko ovoga, navodi Dizdarević, tvrdeći kako su se već pojavile priče da on nije usklađen sa ostalim Zakonima te da to ne mogu plaćati budžeti.

“Niko u ovom trenutku ne može govoriti o usklađenosti ili neusklađenosti Zakona jer je on jednostavno na snazi i ako ministar postupa po njemu i propisuje epidemiju onda je taj zakon validan i moraju se poštovati svi njegovi članovi, a ne samo neki koji nekome odgovaraju”, tvrdi Dizdarević.

“Moja bi poruka svim građanima bila da nastave slati svoje zahtjeve na osnovu ovog zakona nadležnim institucijama jer zakoni su za sve važeći i tu su da se poštuju.”

Danas nismo uspjeli dobiti nikoga u Zavodu zdravstvenog osiguranja ko bi nam mogao protumačiti Zakon. U telefonskoj izjavi kantonalni ministar zdravstva kazao je, kako je ministarstvo tu da provodi zakonitosti te da će svaka žalba upućena njima, a ima uporište u zakonu, biti razmatrana. (B. Dorić)