NOŠENJE MASKI NA OTVORENOM: Pripadnici UP MUP-a ZDK zasad postupaju preventivno, a uskoro i sa represivnim mjerama

FOTO: Zenicainfo.ba

Pripadnici Uprave policije zeničkog MUP-a od danas postupaju u skladu sa jučerašnjom mjerom Kriznog štaba federalnog Ministarstva zdravstva o obaveznom nošenju zaštitnih maski na otvorenom. Kažu, u početku će postupati preventivno, a ubrzo će početi i sa represivnim mjerama prema onima koji se budu ponašali neodgovorno i bahato. Zeničani i Zeničanke uglavnom poštuju ovu mjeru, ali se s njom ne slažu svi.

Kao organ koji za prevashodan zadatak ima zaštitu građana Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova postupa od jutros po odluci federalnog Kriznog štaba. U prvom periodu od proglašenja mjere obaveznog nošenja maske na otvorenom policija će zajedno sa saniratnim inspektorima djelovati preventivno u smislu upozorenja da se maske nose obavezno i da se nose preko usta i nosa, a potom i represivno.

“Preventivne mjere znače upozorenje da se poštuje ova naredba Kriznog štaba Ministarstva zdravstva. Upozoravat ćemo građane da je poštuju u cilju zaštite zdravlja ljudi. Represivno ćemo djelovati samo onda kada građanin odbije postupiti po tom upozorenju, odnosno naređenju. Policijski službenici će tada biti primorani da djeluju represivno, odnosno izdaju prekršajne naloge“, kazao nam je Esnaf Buza, načelnik Sektora uniformisane policije zeničkog MUP-a.

Bili smo danas s jednom od patrola Uprave policije u glavnoj zeničkoj ulici. Primijetili smo da tek poneki sugrađanin ili sugrađanka nemaju masku i da savjesno reagiraju na upozorenje policijskih službenika. Zanimalo nas je dakako šta misle o novoj mjeri kriznog štaba da se bez maske ne smije van. Kako smo i očekivali mišljenja su podijeljena.

Raduje činjenice da je nekoliko sugrađana reklo da im je uredu ta naredba obaveznog nošenja maski, kako bi zaštitili svoje i zdravlje drugih, dok su neki, pak, mišljenja da maska ne štiti od virusa i da je ovakva naredba suvišna i nepotrebna. Ipak će, kažu, zbog novčanih kazni nositi maske.

Neodgovorno i bahato ponašanje sankcionirat će policijski službenici shodno kantonalnom Zakonu o javnom redu i miru u kojem je po članu 6. iznos zapriječene kazne od 200 do 500 KM, saznajemo od Esnafa Buze, načelnik Sektora uniformisane policije. (A.Husić)