NK ČELIK: Predstavljen kvartalni izvještaj o novčanim tokovima u klubu

FOTO: Zenicainfo.ba

Prvi dio sezone u Kantonalnoj ligi, nogometni klub Čelik završio je na prvom mjestu. Prema postignutim rezultatima i prikazanoj igri na terenu teško je očekivati da će imati ozbiljnijeg konkurenta za vrh tabele u proljetnom dijelu.

Uporedo sa stručnim štabom i igračima mlada i ambiciozna Uprava marljivo radi na sređivanju finansijskog stanja u klubu. Na večerašnjoj press konferenciji o aktivnostima kluba u protekla tri mjeseca govorili su: Denis Mušović, predsjednik kluba, Emir Čerim, član UO i Zlatan Delismajlović, generalni direktor kluba.

U cilju transparetnog prikaza dosadašnjeg rada Upravnog odbora i menadžmenta NK Čelik, javnosti je predstavljen finansijski dokument, po nazivom “Kvartalni izvještaj o novčanim tokovima za period od 15. jula do 20. oktobra 2020. godine”. Kako je istakao direktor  Delismajlović, dokument nije finansijski izvještaj kluba za navedeni period, nego samo izvještaj o novčanim tokovima koji predstavljaju pregled priliva i odliva novca u klubu.

Prema tom izvještaju u pomenutom periodu ukupni novčani priliv bio je 574.697,20 KM. Najveći iznos priliva su interventa sredstva po zaključku Gradskog vijeća grada Zenica u iznosu 500.000 KM.

Ukupan iznos odliva sredstava bio je 541.898,24 KM, a najveća stavka u ovom dijelu su uplate po osnovu sporazuma sa igračima kojima su izmirena dugovanja i iznose 409.205,00 KM. Za protekla tri mjeseca evidentirani su pozitivni novčani tokovi u iznosu 32.798,96 KM,

Kako je naglasio između ostalog u svom izlaganju Emir Čerim, član Uprave, zahvaljujući angažovanju Upravnog odbora ukupan dug prema igračima iznosio je 1.006.933,00 KM. Na vraćanje duga potrošeno je 409.205,00 KM, čime je ostvarena ušteda od 597.728,00 KM. Sedam igrača odreklo se potraživanja u potpunosti, dok su 31 nogometašu isplaćena  potraživanja. Na press konferenciji je također saopćeno da sa trojicom igrača nisu još uvijek postigli sporazum, a to su Dilaver – 78.000 KM, Pecelj – 15.000 KM i Brekalo – 52.000 KM. Za Brekala je u toku postupak ispitivanja zakonitosti iznosa dugovanja, a također je naglašeno da je rukovodstvo Kluba apsolutno saglasno sa izvršenjem temeljite finansijske revizije NK Čelik od strane renomirane i nezavisne finansijske kuće, shodno ranije preuzetoj obavezi koju će finansirati Grad Zenica.

Denis Muhović, predsjednik Kluba, u svom izlaganju između ostalog naglasio je da su članovi Uprave razgovarali sa predstavnicima ZDK. Tom prilikom: “prezentovali su ideju obnavljanja partnerskih odnosa između NK Čelik Zenica i ZDK koja godinama ne postoji, s ciljem da se, kao vid pomoći prema najvećem sportskom klubu u kantonu, iz budžeta ZDK uplate sredstva na račun UIO na ime ukupnih dugovanja NK Čelik Zenica u iznosu od 240.345,60 KM. Također u Čeliku, zahtjevaju hitnu realizaciju zaključaka Gradskog vijeća Zenica od 30. 8. 2020. godine, te potpisivanje reprograma duga sa Poreznom Upravom FBiH.

Kako su naglasili učesnici večerašnje press konferencije, njihov cilj je jasan, a to je jak i stabilan Čelik. Sve što rade je isključivo iz ljubavi prema svom klubu i namjeravaju istrajati u tome. Nisu politički obojeni, ali traže od svih Zeničana da im pomognu u tome, a sada je kako kažu prava prilika za to.” (M. Pripoljac)