KANTONALNA BOLNICA ZENICA: Koronavirusom zaražena 32 ljekara, 45 medicinskih sestara i 15 administrativnih radnika

Krizni štab Ministarstva zdravstva Federacije BiH danas je na vanrednoj sjednici donio odluku o uvođenju mjere obaveznog nošenja zaštitnih maski na otvorenom, na teritoriji cijele Federacije. 

Usljed pogoršane epidemiološke situacije i smanjenog broja kreveta za oboljele od koronavirusa, svim zdravstvenim ustanovama je naloženo proširenje kapaciteta za smještaj pacijenata.

Danas je Vlada Zeničko-dobojskog kantona na hitnoj sjednici dala saglasnost premijeru da potpiše novi ugovor o nabavci jedne količine testova za koronavirus.

U protekla 24 sata u Bosni i Hercegovini potvrđena su 1.135 nova slučaja zaraze koronavirusom. U Zeničko-dobojskom kantonu, taj broj svakodnevno i dalje ubrzano raste. U Kantonalnoj bolnici, čak 70 posto pacijenata ima potrebu za kiseoničkom podrškom, šest ih je na respiratoru.

„Veliki broj zdravstvenih radnika je u izolaciji ili je pozitivan, znači van stroja. To nije nikakvo iznenađenje, jer uz stara lica zdravstveni kadar i jeste najizloženji. Međutim, nismo izgubili kontrolu”, uvjerava ministar zdravstva, dr. Adnan Jupić.

Sa jučerašnjim danom, koronavirusom su zaražena 32 ljekara, 45 medicinskih sestara i 15 administrativnih radnika Kantonalne bolnice. Kapaciteti za smještaj kovid pozitivnih pacijenata sve su manji jer raste broj pacijenata, njihova klinička slika sve je teža, a osoblja Bolnice sve je manje. Stanje je dramatično, ukazuje direktor Kantonalne bonice dr. Rasim Skomorac.

„Imamo dodatni problem sa angažmanom novog osoblja. 50 je novozaposlenih, a procedure za zapošljvavanje su dugotrajne i komplikovane i tim ljudima treba obezbijediti plaću”, ukazuje direktor KBZ, dr. Rasim Skomorac.

Problem nedostatka testova još je aktuelan. Kao i odluka Kriznog štaba kojom se, zbog toga, domovi zdravlja obavezuju da redukuju testiranja na hospitalizovane pacijente i zdravstvene radnike sa simtomima kovida.

Vlada Zeničko-dobojskog kantona danas je dala saglasnost na potpisivanje sporazuma sa Razvojnim programom Ujedinjenih naroda o sufinansiranju nabavke testova za koronavirus za potrebe PCR laboratorija u Kantonalnoj bolnici i Općoj bolnici Tešanj, ali to će biti dostupno za mjesec do mjesec i po dana, ukazuje dr. Jupić.

Vlada Zeničko-dobojskog kantina također je pokrenula procedure za nabavku veće količine testova za PCR laboratorije. Ukoliko to bude realizovano, računa se da će problem nedostatka testova biti riješen za period do marta ili aprila iduće godine. (S. Stević)