FOTO: Penzioneri najsavjesnija kategorija u doba korone

FOTO: Zenicainfo.ba

Penzioneri su najsavjesnija kategorija stanovništva u doba korone, uprkos teškoćama sa kojima se svakodnevno susreću između jedne i druge isplate penzija, ukazano je na svečanoj sjednici Saveza udruženja penzionera Zeničko-dobojskog kantona održane danas u Zenici.

“Raduju nas podaci koji govore da je u prvih 10 mjeseci ove, u odnosu na isti period prošle godine, uprkos pandemiji Covid-19, manje umrlih penzionera što znači da se ova populacija najbolje i najsavjesnije odnosi prema poštivanju preporučenih mjera”, ukazao je Mustafa Trakić, predsjednik kantonalnog Saveza penzionera.

Ujedno je iskoristio priliku da svim penzionerima čestita 25. oktobar, Dan penzionera Federacije BiH.

Zijad Krnjić

Svečanoj sjednici je, među ostalim, prisustvovao i direktor Zavoda PIO Federacije BiH, Zijad Krnjić koji je potvrdio da, uprkos svim teškoćama sa pandemijom nema većih problema u funkcionisanju penzionog sistema i redovnosti isplate mirovine.

“Naši prihodi su za devet mjeseci ove, u odnosi na isti period prošle godine samo 0,7 posto manji”, kazao je Krnjić.

Predsjednik Udruženja penzionera Grada Zenica, Emin Sijerčić postavio je pitanje kakve su mogućnosti većih izdvajanja za banjsko liječenje kako sa federalnog, tako i kantonalnog nivoa.

Uz to, komentarisao je i podatak da na području ZDK djeluje oko 1.300 udruženja i organizacija, ukazavši da se u ovu grupaciju ne može svrstati udruženje penzionera, jer se kroz sistem uplate i obračuna PDV-a, vraća oko 60 miliona maraka. (Š. B.)