Zenička COVID ambulanta ostala bez testova

Epidemiološka situacija na području ZDK pogoršava se iz dana u dan. Brojni Zeničani koji su zbog pojave simptoma zatražili medicinsku pomoć u COVID ambulanti Doma zdravlja ostali su zatečeni saznanjem da u ovoj zdravstvenoj ustanovi nema testova na korona virus.

Još poraznija je činjenica da se građanima, ukoliko insistiraju na testiranju, preporučuje da to obave u nekoj od privatnih poliklinika u gradu. Iako se već mjesecima najavljuje da će jesen zbog pandemije biti teška, očigledno je da su nadležni u pripremi za ovaj scenarij još jednom zakazali.

Tragom pritužbi naših sugrađana kontaktirali smo v.d. direktora Doma zdravlja Zenica, dr. Ferida Alića od kojeg smo tražili odgovore na ove pritužbe.

“Nažalost situacija je teška i količina testova koju mi dobijemo od resornog ministarstva je nedovoljna za trenutne potrebe, zbog čega i dolazi do nestašice. Ipak, svima onima koji se u ambulantu jave sa simptomima bude pružena adekvatna medicinska usluga, obavi se pregled, slikaju pluća i u skladu sa dobijenim nalazima i težini slike pacijent se šalje na dalje kućno liječenje uz terapiju ili se vrši hospitalizacija. Dakle, suština je u pregledu i zdravstvenom stanju osobe”, kaže dr. Alić.

Alić ističe da Dom zdravlja ne nabavlja testove nego ih dobija od nadležnog ministarstva.

“Nije do nas, mi ne nabavljamo testove, dobijemo onoliko koliko je dogovoreno raspodjelom. Znam da ih imaju pojedine privatne zdravstvene ustanove u gradu”, ističe naš sagovornik.

Nove brojke pozitivnih osoba na korona virus i danas su rekordne, u BiH je u posljednja 24 sata kod 1251 osobe  potvrđena zaraza. Zdravstveni radnici upozoravaju na opterećenost sistema koji je pred slomom, a nadležni štabovi kao i do sada pokušavaju naknadnom reakcijom stabilizovati stanje, a koliko uspješno jasno je svima, jer u vrijeme najsnažnijeg talasa od početka pandemije zdravstvene ustanove nemaju ni testove.

Tome svjedoči i činjenica koju je u izjavi za Klix.ba istakao ministar zdravstva Adnan Jupić. Komentarišući aktuelnu situaciju sa testovima istakao je da ZDK trenutno posuđuje testove iz SBK i kliničkih centara u Sarajevu, Tuzli, Mostaru i Banjaluci.

“Nabavka PCR testova je problem koji nas prati od marta, i u par navrata smo bili u sličnoj situaciji. Pokrenute su procedure za nabavku dodatne količine testove za što imamo osigurana finansijska sredstva, ali sve te procedure duže traju i nadamo se da ćemo ih što ranije dobiti”, rekao je Jupić.

Istakao je kako je broj testova u bolnicama dovoljan za narednih 6-7 dana. Međutim manja brojka je na raspolaganju Covid ambulantama koje će još danas vršiti testiranje na koronavirus, do nabavke novih testova, a kako su nam potvrdili naši sugrađani na bazi svojih iskustava zenička ambulanta već je obustavila testiranja. (S.H.)