U Gradskoj upravi Zenice potpisani ugovori za dodjelu 20 plastenika

Potpisivanjem ugovora o dodjeli 20 plastenika u Zenici je nastavljena implementacija projekta “Ekonomsko osnaživanje socijalno i materijalno ugroženih osoba i mladih osoba kroz proizvodnju povrća u plastenicima”.

Radi se o dodjeli plastenika od 100 kvadratnih metara sa sistemom za navodnjavanje i sadnicama.

Projekat zajedno realizuju Grad Zenica i humanitarna organizacija Muslim Aid Sarajevo.

Za nastavak realizacije projekta Grad Zenica izdvojio je sredstva u iznosu od 54.780,00 KM.

Nabavna vrijednost jednog plastenika je 2.739,00 KM, od čega Grad Zenica sufinansira nabavku u iznosu od 50%, Muslim Aid 40%, dok je vlastito učešće korisnika 10%, odnosno 273,90 KM.

Korisnici plastenika odabrani su putem javnog poziva.

Ugovore je sa korisnicima potpisao gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović, koji je ovom prilikom kazao: “U maju ove godine dodijeljeno je 20 plastenika, a zbog velikog interesovanja nastavljena je realizacija projekta i plastenike će dobiti još 20 korisnika. Ako neko od korisnika nije u mogućnosti da učestvuje vlastitim sredstvima, naći ćemo način da i takvim korisnicima pomognemo. Znate da u posljednje tri godine izdvajamo za poljoprivredu više nego ikad. Ove godine su to sredstva u iznosu od oko 900.000,00 KM“.

U drugim gradovima vlastito učešće korisnika je 20% ili 30%, a općine odnosno grada 40%. Ja to nisam želio, prihvatio sam da Grad Zenica sufinansira nabavku u iznosu 50%, jer želim pomoći svojim građanima“, rekao je gradonačelnik Kasumović.

U narednom periodu biće izvršeno postavljanje plastenika.