FOTO: Zeleni polumjesec upriličio podjelu darovnica narodnim kuhinjama

FOTO: Zenicainfo.ba

Zeleni polumjesec Zenice je u okviru svojih redovnih aktivnosti organizovao obilježavanje Svjetskog dana borbe protiv istrebljenja siromaštva te povodom toga upriličio podjelu darovnica za narodne kuhinje u Zenici, Kaknju, Brezi i Zavidovićima.

„Za potrebe Gradske narodne kuhinje uručujemo tri darovnice na preko 10 tona prehrambenih proizvoda, a to su mlijeko i ostali prehrambeni proizvodi. Uzimajući u obzir da smo ranije dodijelili tri tone prehrambenih proizvoda, u ovoj godini Gradskoj narodnoj kuhinji ukupno je dodijeljeno 13 tona“, kazao je na današnjoj konferenciji za medije, Ibrahim Hadžimuhović, predsjednik Zelenog polumjeseca

Zeleni polumjesec je za potrebe Gradske narodne kuhinje u ovoj godini donirano 16 tona hrane, dok je za preostale tri općine dodijeljeno ukupno dvije tone hrane. Pored toga, realizovan je projekt podjele tone mlijeka Domu učenika u Medresi, kao i projekt pojedinačne donacije paketa.

“U prvom navratu podijelili smo 160 paketa, 15 paketa u Varešu i jučer 100 paketa socijalno-ugroženim, odnosno 275 paketa, u ukupnom iznosu od četiri tone”, dodaje Hadžimuhović.

Kako ističu, zbog trenutne situacije sa koronavirusom, opstali su zahvaljujući dugogodišnjim donatorima koji su ostali njihova osnovna podrška, no da odziv vlasti još uvijek nisu dobili.

“Niti od Grada niti od Kantona nismo dobili nikakav oblik podrške, pogotovo podrške koja se odnosi na finansijsku potporu”, naglašava Hadžimuhović.

Prema anketama i procjenama koje provode Ujedinjene nacije, UNICEF i drugi, u svijetu u 2018. godini, 820 miliona ljudi je gladno, od toga 7 miliona djece u Jemenu.