Strip radionice i radionice kreativnog pisanja u okviru projekta “Iliri-zajednička baština”

Muzej grada Zenice vrlo brzo će početi održavati strip radionice i radionice kreativnog pisanja u okviru projekta “Iliri-zajednička baština” kojeg finanisra Western Balkan Foundation.

Rok za podnošenje prijava produžen je do kraja mjeseca. Projekt za cilj ima doprinos regionalnoj saradnji i jačanju kohezije država u okruženju. Aktivnosti su posebno usmjerene na podizanju svijesti o ilirskoj baštini kao zajedničkoj vrijednosti država u regionu, te jačanju veza među umjetnicima i mladim ljudima država Zapadnog Balkana. Nosilac projekta je NVO Akademija društvenih nauka iz Bijelog polja a partneri biblioteka iz Lapova u Srbiji, Kulturni centar iz Kotora u Crnoj Gori i Muzej grada Zenice.

“U pomen na naše ilirske pretke”, kaže Adnadin Jašarević, direktor Muzeja grada Zenice, “mi ćemo organizovati strip i radionicu kreativnog pisanja. Tu će mladi ljudi, osnovci i srednjoškolci, uz pomoć uposlenika muzeja kreirati svoje priče, napisane i nacrtane, posvećene drevnoj Bosni. Ja bih radije rekao drevnom Balkanu”, ističe Jašarević.

Muzej grada Zenice

Cilj cijele priče, naglašava on, je popularizacija drevne historije ovih prostora među mladom populacijom. Kao strip autor i osnivač prve strip škole u Bosni i Hercegovini, Adnadin Jašarević se raduje ovim radionicama jer smatra da je interes mladih za strip vrlo slab.

“To me čudi jer danas je to mnogo lakše, zahvaljujući internetu, da nešto uradite i prodate. Novac je glavni imperativ i nije dovoljna ljubav da nešto radiš, crtaš ili pišeš. Naprosto je potrebno da ti neko da novac za ono što radiš, a što je vrlo težak posao. Od polaznika prve škole stripa u Zenici, samo su Zdravko Cvjetković i Biljana Šafaržik uspjeli da profesionalno žive od crtačkog i animatorskog posla”, ističe Jašarević.

Zbog epidemijskih okolnosti, početak ovih radionica je odgođen tako da se prijave za učešće na njima mogu podnositi do kraja ovog mjeseca. Realizovane će biti uz poštivanje svih mjera zdravstvene zaštite. (D. T.)