BNP ZENICA: Novi program “Sjećanje na…” započet će omažom za Žarka Mijatovića

Bosansko narodno pozorište Zenica pokreće program naziva “Sjećanje na..”, a cilj mu je, kroz prigodne sadržaje, prisjećanje na glumce, režisere, dramaturge i ostale djelatnike koji su obilježili rad ove teatarske kuće. Započinje u nedjelju, 18.oktobra, omažom za Žarka Mijatovića.

Žarko Mijatović je preminuo prije devet godina. Prvak drame i režiser, bio je zaštitno lice ove teatarske kuće, ali i upečatljiva pojava bh. glumišta sa nizom nezaboravnih filmskih i televizijskih uloga. Povodom devete godišnjice od njegove smrti, pozorište u kome je proveo svoj radni vijek, u nedjelju 18. oktobra, od 19:30 priredit će dva događaja, izložbu fotografija i video projekciju njegove predstave.

“Izložbu fotografija iz predstava u kojima je igrao i koje je režirao Žarko Mijatović priredit će dramaturg Hasan Džafić. Potom će biti prikazan snimak predstave „Božićna bajka“, po tekstu Mate Matišića i režiji Sulejmana Kuposovića koja je svoju premijeru imala marta 1991. godine“, kaže nam Merima Handanović portparol i producentica u BNP Zenica.

Izložba fotografija bit će postavljena u donjem foajeu BNP-a, a projekcija predstave održat će se na Maloj sceni, koja nosi njegovo ime, uz limitiran broj posjetilaca. Oni koji ne budu u pozorištu to se veče, Žarka Mijatovića mogu prisjetiti i u programu TV Zenica uz emitovanje predstave „Božićna bajka“ od 20 sati.

Osim kao prvak drame, Žarko Mijatović je u historiji zeničkog pozorišta ubilježen i kao uspješan reditelj i osnivač dramskog studija u kome je ponikao veliki današnji ansambl BNP-a. Uspješno je vodio i Hrvatsko kulturno društvo “Napredak” u Zenici. (D. T.)