Služba za zapošljavanje ZDK: U narednim danima isplata poticaja poslodavcima i nezaposlenim licima

FOTO: Zenicainfo.ba

Služba za zapošljavanje ZDK najavila je da bi u narednih desetak dana trebala biti završena isplata poticaja poslodavcima i nezaposlenim licima, koji su aplicirali na javni poziv 28. februara 2020. godine.

Na javni poziv Federalnog zavoda za zapošljavanje za sufinansiranje projekata zapošljavanja i samozapošljavanja po raznim programima, koji je objavljen 28. februara 2020. godine, prijavilo se 766 poslodavaca i 450 nezaposlenih osoba. Međutim, zbog izbijanja pandemije korona virusa implementacija programa je obustavljena.

“Mi smo prije dvadesetak dana obavijestili sve poslodavce i nezaposlene osobe koje su se prijavile da mogu pristupiti realizaciji svojih aplikacija i očekujemo da u narednih 20 dana dođe do novog zaključivanja ugovora o sufinasiranju za zapošljavanje sa poslodavcima i nezaposlenim osobama”, kaže rukovodilac odjeljenja za posredovanje u Službi za zapošljavanje ZDK, Sehadet Hadžić.

Riječ je o poslodavcima i nezaposlenim licima koji su bili na rezervnoj listi, u statusu liste na čekanju, sa kojima ranije nije bilo moguće zaključiti ugovor.

Sa druge strane, ističu u Službi za zapošljavanje ZDK, razlog kašnjenja u isplati poticaja jeste što je došlo do poklapanja određenih odredbi takozvanog „Korona zakona“ i poticaja federalnog zavoda za zapošljavanje.

“Da ne bi došlo do dvostruke uplate doprinosa mi smo morali sačekati sa uplatom doprinosa po programima Federalnog zavoda, kako ne bi došlo do preklapanja tih poticaja za 4. ,5. i 6. mjesec 2020. godine. To je završeno tako da je početkom oktobra počela isplata poslodavcima i nezaposlenim osobama”, dodao je Hadžić.

U Službi za zapošljavanje ZDK očekuju da bi cjelokupna isplata svih poticaja trebala biti završena u narednih desetak dana. (R. Šabanović.)