Održana smotra osam jedinica Civilne zaštite Grada Zenica

FOTO: Zenicainfo.ba

Na platou ispred Vatrogasnog doma danas je priređena smotra osam jedinica Civilne zaštite Grada Zenica formiranih u pravnim licima i Samostalna služba zaštite spašavanja Grada Zenica, povodom 13. oktobara – Međunarodnog dana smanjenja rizika od katastrofa i Dana civilne zaštite.

Opremljenost i spremnost ovih službi izuzetno je značajna obzirom da je BiH podložna prirodnim i drugim nesrećama, sa velikim brojem ranjive populacije. Današnja smotra i predstavljanje službi pokazatelj su da Grad Zenica ulaže sve napore da se u slučaju bilo kakve nesreće spremno i organizovano zaštite svi građani.

U slučaju bilo kakve nesreće građanima će ukazati pomoć pripadnici Samostalne Službe za zaštitu i spašavanje pri Civilnoj zaštiti Grada Zenica. Odjeljenje za spašavanje sa visokih objekata i nepristupačnih terena, Odjeljenje za spašavanje na vodi i pod vodom i Odjeljenje za zaštitu od požara tehnički i kadrovski su spremi za pomoć u situacijama nesreće, bilo da se radi o pojedinačnom slučaju ili proglašenju prirodne nepogode.

Fuad Kasumović

“Zenica mora imati opremljene i obučene jedinice za spašavanje, obzirom na nepredvidivost bilo kakvih nesreća. Grad Zenica nastoji spremno dočekati bilo kakvu situaciju koja bi zahtijevala pomoć spasilačkih ekipa. Zbog toga se iz budžeta Grada Zenica na godišnjem nivou izdvajaju sredstva za tehničku modernizaciju jedinica pri Civilnoj zaštiti Grada Zenica i njihovu kadrovsku edukaciju. Danas smo ovdje, da priređenom smotrom, predstavimo i vidimo sve gradske službe koje su na usluzi građanima Zenice“ rekao je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

Današnju smotru činile su i jedinice Civilne zaštite Grada Zenica formirane u pravnim licima, Služba za čistoću, vodosnabdijevanje, za spašavanje iz ruševina, Služba medicinske pomoći, Služba za sanaciju terena, za zaštitu i spašavanje životinja, Crveni križ Grada Zenica. Danas se predstavio i Zavod za zaštitu i ekologiju Metalurškog instituta “Kemal Kapetanović” Zenica i pripadnici Službe za spašavanje centralne stanice Rudnika Zenica.

Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa obilježava se svake godine 13. oktobra na osnovu rezolucije Generalne skupštine UN-a iz 2009. godine, a posvećen je borbi za smanjenje rizika od prirodnih katastrofa, odnosno pojava koje nastaju djelovanjem prirodnih sila. (Z. Ramić)