Zeničanin Almir Muco najtrofejniji golubar u BiH, okrunjen s tri šampionska trofeja

FOTO: Zenicainfo.ba

Zeničani su po mnogo čemu prepoznatljivi u BiH. Tako je i kada je o golubarstvu riječ. Decenijama se ovdje strastveno uzgajaju golubovi, što je među ostalim za rezultat imalo i novu autohtonu vrstu zeničkog prevrtača. 

Uzgajivač te rase goluba Zeničanin Almir Muco najtrofejniji je golubar u BiH, okrunjen s tri šampionska trofeja.

Nedavno je i od strane svog Udruženja, na čijem je čelu, proglašen šampionom društva, prije toga je dobio titulu šampion Saveza (Saveza za uzgoj i zaštitu sitnih životinja BiH), a na prošlogodišnjoj izložbi u Sarajevu postao je i evropski šampion – uzgajivač i izlagač.

„Ja se osjećam kao najsretniji čovjek na svijetu. Za 65 godina postojanja i rada zeničkog Udruženja za uzgoj i zaštitu sitnih životinja BiH, to još niko nije postigao – sva tri trofeja šampiona u kratkom vremenu”, s ponosom nam kaže Almir Muco, zbog hobija kojim se bavi više od četiri decenije među rajom poznat kao “Pile”.

Almir Muco

Kolege golubari u gradu koji ima registrovanih više od 70 uzgajivača sretni su zbog njegovog uspjeha. Muco napominje i da je kolega Aldin Softić okrunjen jednom od evropskih šampionskih titula. Ova priznanja na prošlogodišnjoj evropskoj izložbi doprinose da se još više promoviraju i cijene autohtone bosanske rase goluba, među kojima je i zenički prevrtač.

“Na toj je izložbi Zenica, tradicionalno uzela učešće sa 153 eksponata. Osvojili smo nekoliko državnih šampiona, nekoliko evropskih i dva šampiona “evropska majstora”. Mislim i da smo (Zeničani) najuspješniji uzgajivači i u Savezu za uzgoj i zaštitu sitnih životinja BiH”, kaže Muco, ističući da je za njega golubarstvo ljubav.

“U golubarstvu sam se zaposlio, zaljubio, oženio, dobio dvije kćerke, stekao mnogo prijatelja. Kroz golubarstvo sam učestvovao u stvaranju jedne potpuno nove rase goluba zeničkog prevrtanera. Na inicijativu Muhameda Hajdarevića, prethodnog predsjednika našeg Udruženja, koji je bukvalno nacrtao zeničkog Prevrtača počeli smo davno, a prema karakteristikama zagrebačkog prevrtača raditi na našoj autohtonoj rasi goluba.”

Ovu rasu stvarali su punih 28 godina, a priznata je od Evropskog saveza prije desetak godina. Mnoge primjerke zeničkog prevrtača, među kojima i brojne Mucine, moći ćemo vidjeti početkom decembra na izložbi koju priprema zeničko Udruženje. (A. H.)