FOTO: Održani mirni protesti studenata UNZE

FOTO: Zenicainfo.ba

Neformalna grupa studenata Univerziteta u Zenici, danas su ispred zgrade Rektorata održali mirne proteste, a povodm podnošenja tri zahtjeva, i to: bezuslovan prelazak na više godine za sve studente, snižavanje cijena školarine i plaćanje školarine u jednakim ratama.

“Razgovarali smo s rektorom i ostalim uposlenicima, punu podršku smo dobili od njih, a inicijativa je jutros upućena za Ministarstvo obrazovanja nauke, kulture i sporta ZDK, te očekujemo što brži odgovor i punu podršku”, kazala nam je Larisa Gađun, studentica Medicinskog fakulteta UNZE.

Univerziteti u Sarajevu i Tuzli omogućili su svojim studentima bezuslovan prelazak na narednu godinu, smanjenje školarine, te plaćanje školarine u ratama, a danas je prije mirnih protesta održana elektronska sjednica Kolegija Rektorata UNZE, kao i sastanak sa predstavnicima Unije studenata i neformalne grupe studenata.

“Senat Univerziteta u Zenici i Univerzitet u Zenici ne mogu donijeti odluku o bezuvijetnom prelasku studenata, odnosno, njihovog upisa u višu godinu studija, za sve studente, jer je to reguliarno Zakonom o visokom obrazovanju ZDK”, kazao je za Zenicainfo.ba, prof. dr. Damir Kukić, rektor Univerziteta u Zenici.

Kako ističu ispred Univerziteta Zenica, zahtjeve podržavaju, međutim ukoliko bi došlo do realizacije istih, trebalo bi se raditi na izmjeni i dopuni Zakona.

“Ako bi se izašlo u susret tim zahtjevima, neophodno je sprovesti procedru izmjene i dopuna Zakona o visokom obrazovanju, a to znači uključivanje nadležnog ministarstva, Vlade i Skupštine ZDK”, dodao je rektor Kukić.

Kada je riječ o ostalim zahtjevima, odnosno plaćanja na rate, ističu da to neće biti problem, no da cijenu i sve troškove određuje osnivač, odnosno Skupština ZDK.