Dan učitelja u Zenici: “Odnos i komunikacija između nastavnika i učenika su bazirani na povjerenju, ljubavi i prihvaćanju”

FOTO: Zenicainfo.ba

Danas je Svjetski dan učitelja, koji se obilježava u više od sto zemalja svijeta, s ciljem mobilizacije podrške za nastavnike, kako bi se osiguralo da učitelji i dalje ispunjavaju potrebe budućih generacija i kako bi ih se izvuklo iz poluanonimnosti i dala im se društvena važnost koju zaslužuju.

„Učitelji nekad i sad razlikuju se samo po tehnikama prenošenja znanja, ali odnos i komunikacija između nastavnika i učenika, ostali su isti, bazirani na povjerenju, ljubavi i prihvaćanju“, kaže nam uz Dan učitelja, Amna Jahjefendić, nastavnica iz Zenice.

Govoreći o posebnostima novog pristupa odgoju i obrazovanju, u vrijeme pandemije koronavirusa, Amna ukazuje da je situacija ovdje kudikamo složenija s obzirom da neki učenici nemaju ni osnovna sredstva za komunikaciju u online nastavi. Stoga kreativnost u pristupu igra ključnu ulogu.

“Svaki učitelj je dobar na svoj način. Stvar je koliko je kreativan da ga dijete prihvati. Vremenom ovaj posao postane rutina, ali samo u prenošenju znanja. Morate prenijeti i ljubav i poštovanje, da su oni sretni kad su s tobom, tu u učionici. Znači, više smijeha, a ne galama”, priča nam Amna.

Nastavnici su danas na margini društva, a upravo su oni ti koji grade nove generacije. Uz Dan učitelja, ova je poruka važna…

“Nekako se tretiramo kao najveći potrošači budžeta, a mislim da smo osnov ovog društva. Jer svi oni koji odlučuju o sudbinama svih nas, nekada su bili u našim rukama”, kaže Amna.

Dan učitelja proglasio je UNESCO 1994. godine u spomen na isti datum ‘66., kada je potpisan prvi dokument s međunarodnom snagom, koji tretira status učitelja. Cilj Svjetskog dana učitelja je mobilizovati podršku za nastavnike, kako bi se osiguralo da oni i dalje ispunjavaju potrebe budućih generacija, obrazovanje podići na nivo društvene važnosti, a učitelje izvući iz poluanonimnosti i dati im društvenu važnost koju zaslužuju.

 

Sanja Stević