Uskoro realizacija milionskog projekta izgradnje puta Zenica – Babino

Sredinom narednog mjeseca počinje realizacija milionskog projekta rekonstrukcije lokalnog puta Zenica – Babino.

Projekat se realizuje u sklopu Sporazuma o realizaciji projekata iz programa prijateljskog okruženja prilikom provođenja aktivnosti na projektovanju i izgradnji autoceste Koridora Vc, dionica Donja Gračanica (Zenica-sjever) – tunel Zenica.

Sporazum o prijateljskom okruženju je potpisan između Grada Zenica i JP Autoceste FBiH u oktobru 2019. godine.

Lokalni put Zenica – Babino proteže se od „kapije 2“ Kantonalne bolnice „Zenica“, nastavlja se putem za Smetove te se odvaja preko naselja Peševići i Poce i spaja se sa regionalnom cestom Zenica – Babino – Arnauti.

Planirana rekonstrukcija podrazumijeva upravo ovu trasu puta za Smetove, kao i dionicu od skretnice za Peševiće u dužini tri kilometra, izgradnju autobuske okretnice u Peševićima i rekonstrukciju dionice lokalnog makadamskog puta od Peševića do Poca.

“Obaviješten sam da se na društvenoj mreži facebook te nekim eksperimentalnim stranačkim portalima napravljenim isključivo za iznošenje laži u ovo predizborno vrijeme, citiraju izjave pojedinih kandidata SDA Zenica za Gradsko vijeće Zenica u kojima se navodi da je Gradska uprava Zenica zapostavila selo Peševiće, kao i njegove stanovnike. Svima je jasno da se ustvari radi o pokušaju minimaliziranja rada Gradske uprave Zenica i mene kao Gradonačelnika. Stoga se ne bih ni osvrtao na neutemeljene konstatacije pojedinaca. Raduje me što zeničku javnost mogu informisati da za nepunih mjesec dana počinje realizacija milionskog projekta rekonstrukcije lokalnog puta Zenica –  Babino. U okviru tog projekta, planirana je izgradnja asfaltnog puta u selu Peševići, zatim izgradnja autobuske okretnice i velike podzide. Gradska uprava Zenica sa mnom na čelu opredijeljena je da ravnomjerno ulaže u sva područja grada Zenica, tako je bilo u protekle, tako će biti i u naredne četiri godine”, istakao je gradonačelnik Fuad Kasumović.

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović sa svojim saradnicima posjetit će selo Peševiće u subotu, 3. oktobra 2020. godine.