Plasman proizvoda problem poljoprivrednika u ZDK

FOTO: Zenicainfo.ba

Poljoprivrednici ZDK, uz blagodat izuzetno dobrog ovogodišnjeg uroda, suočavaju se sa problemom plasmana proizvoda. Pandemija virusom Covid-19 uticala je na povećanje proizvodnje, a kupcima je prouzrokovala pad kupovne moći.

Pandemija virusom Covid-19 uticala je, na povećanje sjetve i zasada. Na zahtjev poljoprivrednika, u proljeće, omogućene su im olakšice sa federalnog, kantonalnih i općinskih nivoa u vidu refundacije troškova pri kupovini sjemena.

Kako kaže Nermin Marušić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika ZDK, uz povećan obim zasada i izuzetno rodnu godinu, obilje poljoprivrednih proizvoda u ovogodišnjem žetvenom periodu dočekano je padom kupovne moći građana. Sada obilan urod čeka finansijski oslabljene kupce.

Dvadeset članica Udruženja poljoprivrednika ZDK ove godine zabrinuto je za period koji slijedi. Pandemija je prouzrokovala manjak potražnje u svim segmentima, a s druge strane evidentan je nedostatak hladnjača ili skladišta gdje bi se mogle načiniti rezerve i onemogućiti propadanje ovogodišnjeg uroda.

Procjene su da je prodaja poljoprivrednih proizvoda na pijacama u Federaciji BiH  umanjena za skoro 26%.

Na zeničkoj zelenoj pijaci i prodavci i kupci potvrđuju lošu situaciju.

Na naš upit o uspješnosti prodaje, prodavaci na zeničkoj zelenoj pijaci odgovaraju da je, prema njihovim iskustvima, situacija još i gora.

 

Zijada Ramić