Od CIK-a zatraženo produženje roka za pristizanje glasova putem pošte

FOTO: N1

Građanska inicijativa “KLUB 100 – PLUS”, koju čini 131 građanin/ka i prijatelji/ce Bosne i Hercegovine iz 27 zemalja, uputila je otvoreno pismo predsjedniku Centralne izborne komisije BiH Željku Bakalaru u kojem traži od CIK-a BiH da produži rok za pristizanje pošte na tri sedmice od dana održavanja izbora.

“Imajući u vidu činjenicu da je zbog COVIDA-19 širom svijeta trenutno otežan poštanski saobraćaj, čak s nekim zemljama je u prekidu, Građanska inicijativa “KLUB 100 – PLUS” traži da Centralna izborna komisija BiH produži rok za pristizanje glasova putem pošte. Prema Pravilniku o provođenju izbora koji je važio na posljednjim izborima 2018. godine, rok za prijem glasova putem pošte bio je dva dana od dana održavanja izbora”, navodi se u pismu.

Dodaje se da je u ovakvim okolnostima to jednostavno neizvodivo, pogotovo kada se ima u vidu da je tek počelo štampanje glasačkih listića, te da po njihovim informacijam još nije potvrđena prijava 40.000 registrovanih glasača iz dijaspore.

“Ako znamo da je zakonski rok za objavljivanje potvrđenih izbornih rezultata 30 dana od dana održavanja izbora, jasno je da ima prostora za produženje ove odredbe”, navode iz Građanske inicijative “KLUB 100 -PLUS”.

Uzimajući u obzir navedeno, Građanska inicijativa “KLUB 100 – PLUS” traži od CIK-a BiH da produži rok za pristizanje pošte na tri sedmice od dana održavanja izbora.

Građansku inicijativu “KLUB 100 – PLUS” za sada čini 131 građanin/ka i prijatelji/ce Bosne i Hercegovine iz 27 zemalja.

 

N1