Za realizaciju Evropske studije o utjecaju pandemije SARS-CoV-2 na upotrebu alkohola delegirana JZU Zavod za bolesti ovisnosti ZDK

FOTO: Zenicainfo.ba

Evropski centar za nadzor droga bolesti ovisnosti, sa glavnom ispostavom u Lisabonu, delegirao je, kao referentnu ustanovu, zeničku JZU Zavod za bolesti ovisnosti Zeničko-dobojskog kantona za realizaciju Evropske studije o utjecaju pandemije SARS-CoV-2 na upotrebu alkohola na području cijele BiH.

Istraživanje je rezultat saradnje naučnika više istraživačkih instituta u Evropi, uključujući Technische Universität Dresden iz Njemačke i bolnicu Clíníc de Barcelona iz Španije, a dostupno je na više od 20 jezika.

Inače, Međunarodni istraživački tim provodi istraživanje o promjeni upotrebe alkohola tokom pandemije virusom Covid-19 u 20 evropskih zemalja i dijelu Azije, a u julu  su kontaktirali zenički Zavod za bolesti ovisnosti ZDK nudeći učešće u projektu. Cilj ovog paneuropskog istraživanja je utvrditi iskustva upotrebe alkohola u vrijeme pandemije.

“Istraživanje se provodi putem kratkog, anonimnog elektronskog upitnika koji je već deset dana dostupan na Facebook stranici Zavoda za bolesti ovisnosti ZDK, a pristupiti mu i ispuniti ga bit će moguće naredna dva mjeseca. Nakon okončane studije znat će se koje mjere prevencije, tretmana i rehabilitacije provoditi. Najmanje 500 uzoraka planirano je prikupiti na području cijele BiH, ali dobro će biti imati ih što više u bazi jer je time i  validnost istraživanja veća. Ispuniti anketni upitnik mogu svi konzumenti alkohola”, rekao je za RTV Zenica Sedin Habibović, mr.sci. šef Odjeljenja za prevenciju i savjetovanje JZU Zavod za bolesti ovisnosti Zeničko-dobojskog kantona.

“Ovisnici i uopće konzumenti alkohola rizična su grupa u situacijama pandemije zbog njihovog izlaganja organizma slabljenju imuniteta, a usljed korištenja alkohola koji negativno utiče na kompletno zdravlje i stanje organizma. Neophodno je imati što više naučnih saznanja o rizičnim grupama, u ovom slučaju konzumentima alkohola, ali i drugim rizičnim grupama, da bi se mogle obaviti neophodne epidemiološke mjere, adekvatno  prevenirati i poduzeti sve što je u nadležnosti JZU Zavod za bolesti ovisnosti ZDK, ali i drugih ustanova koje mogu pomoći i doprinijeti poboljšanju situacije, ljekari, socijalni radnici, psiholozi, pedagozi itd”, dodao je Habibović.

Zijada Ramić