U oktobru naučno-stručni skup „Stazama Naska Frndića“

FOTO: Zenicainfo.ba

Stotinu godina od rođenja Nazifa Naska Frndića obilježit će naučno-stručnim skupom narednog mjeseca Gradska biblioteka Zenica i Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“, uz podršku udruženja koja se bave proučavanjem i zaštitom kulturne i historijske zaostavštine.

Nazif Nasko Frndić bavio se proučavanjem i zaštitom narodne tradicije i predanja. Bio je i pisac, pozorišni kritičar i esejista. Bio je diplomant prve i sjajne generacije zeničke gimnazije.

“U njoj su ponikli Kruno Pranjić, Vlatko Herljević, Džemaludin Šestić te brojni drugi značajni ljudi iz oblasti umjetnosti, kulture, sporta i nauke, ne samo za Zenicu i Bosnu i Hercegovinu nego i prostor bivše Jugoslavije”, kaže Midhat Kasap, uposlenik Gradske biblioteke Zenica.

“Studij jezika, Nasko Frndić je završio u Zagrebu u kome je i nastavio svoj život ne gubeći spone sa svojom Zenicom. Pred kraj života, dio svoje bogate zaostavštine odlučio je pokloniti rodnom gradu. Njegov legat dostupan je sada svim zainteresovanim u Gradskoj biblioteci. Obilježiti stotinu godina od njegovog rođenja smatrali smo dugom prema ovom znamenitom Zeničaninu”, kaže Midhat Kasap.

Stručni skup koji će biti organizovan u oktobru okupit će brojna ugledna imena.

„Među ostalima to su prof. dr Ibrahim Kajan, prof. dr Enes Kujundžić, dr. Mirza Džananović i dr. Ibnel Ramić sa UNZE, mr. Alen Zečević, historičar iz Kaknja“, napominje Kasap.

Okvirni naziv skupa bit će „Stazama Naska Frndića“. Uz zbornik radova svih učesnika, organizatori se nadaju i podršci institucija vlasti.

Danko Travar