Gdje su u BiH najviše, a gdje najniže plate

FOTO: Radio Kameleon

Najniža prosječna neto plata u Federaciji BiH prošle godine zabilježena je u Tuzlanskom, dok je najveća ostvarena u Sarajevskom kantonu. Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom u Federaciji BiH tokom prošle godine iznosila je 928 KM i nominalno je viša za 4,4 posto u odnosu na prethodnu godinu, piše Večernji list BiH. 

Tako je u općini Sarajevo Centar s 1.365 KM prosječna neto plaća viša za 437 KM u odnosu na prosjek Federacije BiH, dok je u općini Doboj Istok niža za 357 KM. U ovoj općini prosječna neto plaća prošle godine iznosila je svega 571 KM.

Prema podacima iz dokumenta “Socioekonomski pokazatelji po općinama FBiH u 2019. godini”, koji je izradio Federalni zavod za programiranje razvoja, prosječna neto plaća u Unsko-sanskom kantonu prošle godine iznosila je 872 KM.

U Posavskom kantonu prosječna neto plata tokom prošle godine bila je 808 KM. Kada je riječ o Zapadnohercegovačkom kantonu, prosječna neto plata isplaćena u prošloj godini iznosila je 861 KM.

Prosječna isplaćena neto plata u Hercegovačko-neretvanskom kantonu iznosila je 1.011 KM.

Isti dokument govori kako je prosječna neto plata u Sarajevskom kantonu iznosila 1.153 KM, Bosansko-podrinjskom 810 KM, Zeničko-dobojskom 793 KM te Tuzlanskom 824 KM.

U 2019. godini prosječna mjesečna isplaćena bruto plaća po zaposlenom u Federaciji BiH iznosila je 1.427 KM i nominalno je viša za 4,5 posto u odnosu na prethodnu godinu. Ukupan broj zaposlenih u prosincu u FBiH je 535.206.

 

biznisinfo.ba