Broj oboljelih od koronavirusa u ZDK blizu 1.900 ljudi, aktivno 400 slučajeva

zdk.ba

“Broj oboljelih od koronavirusa u Zeničko-dobojskom kantonu bliži se broju od 1.900 ljudi, a trenutno je aktivnih 400 slučajeva zaraze”, rekao je danas ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba Ministarstva zdravstva, dr. Adnan Jupić.

Potvrdio je da je Zeničko-dobojski kanton dobio od Svjetske zdravstvene organizacije donaciju od 6.000 testova, koji će biti podijeljeni Kantonalnoj bolnici Zenica i Općoj bolnici Tešanj. Jupić je istakao da je na taj način, uz 1.500 testova koji su ranije nabavljeni sredstvima Vlade ZDK preko Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP), riješen problem testova za jedan kraći period.

“Već danas smo preduzeli aktivnosti na nabavci nove količine testova koji bi zadovoljili naše potrebe do kraja godine”, dodao je ministar Jupić.

Infektolog dr. Ednan Drljević cijeni, da se dolaskom sezonske gripe očekuje da će doći i do usložnjavanja ukupne epidemiološke situacije na našem području.

“To je najgori mogući scenarij, ali mi se pripremamo, pri čemu trenutno ne znamo koji će tip sezonske gripe biti”, kazao je dr. Drljević, podsjetivši da je vakcinacija jedini put da se smanji opasnost od gripe.

 

Šerif Babić