Bosna i Hercegovina jutros otvorila granice za sve strance sa negativnim PCR testom

FOTO: radiosarajevo.ba
Naime, Vijeće ministara donijelo je Odluku o propisivanju dodatnih uvjeta za ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu, kojom su granice BiH otvorene za sve strane državljane, pod uslovom da imaju negativan test na koronavirus ne stariji od 48 sati.

“Stranci koji ispunjavaju uvjete za ulazak u Bosnu i Hercegovinu, propisane Zakonom o strancima, mogu ući u Bosnu i Hercegovinu uz predočenje negativnog PCR testa na virus SARS-CoV-2, koji nije stariji od 48 sati do trenutka ulaska u Bosnu i Hercegovinu, precizirano je Odlukom. Ova odluka stupa na snagu danom donošenja, a na graničnim prijelazima će se primjenjivati od subote, 12. 9. 2020. godine u 6:00 sati”, navodi se u saopćenju Vijeća ministara.

Podsjetimo, Predsjedništvo Bosne i Hercegovine prvenstveno je od Vijeća ministara zatražilo da se otvori granica za državljane Turske, Sjedinjenih Američkih Država, Rusije i Narodne Republike Kine.

Do sada su u Bosnu i Hercegovinu mogli ući samo državljani zemalja članica EU, zemalja Šengenskog područja i to uz negativan PCR test. U BiH mogu i državljani Srbije te Crne Gore bez testa.

Ipak, kritika nije izoslata. Odluka Vijeća ministara BiH da otvori granice za sve strane državljane trebala je biti donesena početkom ljeta i turističke sezone jer su turistički radnici liberalizaciju ograničenja ulaska stranih državljana u zemlju očekivali su mnogo ranije.

Također, postoji bojazan da bi val ulazaka pogoršao epidemiološku sliku u državi kada je u pitanju koronavirus.