Sindikat i poslodavci o izmjenama Zakona o radu

FOTO: Zenicainfo.ba

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine, Selvedin Šatorović predstavio je na današnjoj konferenciji za medije prijedloge Sindikata za izmjene i dopune Zakona o radu. Cilj izmjena i dopuna Zakona o radu je, prema riječima Šatorovića, da oni budu u korist radnika, ali ne i na štetu poslodavaca i vlasti. Podsjetio je na proteste Sindikata protiv izmjena i dopuna Zakona o radu koje je predložila vlast, a koje je ocijenio kao uspješne.

Član Ekspertnog tima Saveza Sindikata BiH, Kenan Mujkanović ističe da je ovo odgovor Sindikata na prijedloge Vlade FBiH i Udruženja poslodavaca, te da je zahvaljujući aktivnosti Sindikata skinuta hitnost sa prijedloga koji ide u korist poslodavaca, a na štetu radnika.

“Smatramo da ugovor o radu na neodređeno vrijeme mora biti pravilo, a ugovor na određeno vrijeme izuzetak”, naglašava Mujkanović.

Pored toga, Sindikat insistira i da prekovremeni rad treba definisati na 184 sata na godišnjem nivou, da se briše odredba o visini ograničenja otpremnine, te da se poslodavcima zabrani davanje otkaza o radu za vrijeme stanja nesreće, ukoliko su koristili subvencije bilo kojeg nivoa vlasti.

U Udruženju poslodavaca smatraju da njihovi prijedlozi izmjena Zakon o radu nisu na štetu radnika.

“Ugovor o radu je obligacioni ugovor koji potpisuje svaki radnik sa poslodavcem, s tim da poslodavac određuje visinu otpremnine”, ukazuje Ibrahim Meškić, predstavnik Udruženja poslodavaca.

Ibrahim Meškić

 

Naši prijedlozi idu u korist radnika, nećemo ih slati na biro nego će ostati u radnom odnosu, a kada prestanu okolnosti stanja nesreće vraćaju se na svoja radna mjesta.
U protivnom bili bi višak, dobijaju otkaz“, podsjeća Meškić.

Sindikat BiH će Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o radu iduće sedmice dostaviti Vladi FBiH.

 

Šerif Babić