Radnici ispaštaju dok traje svađa oko predsjednika SSS BiH

U Bosni i Hercegovini nedavno je obilježeno 115 godina djelovanja Saveza samostalnih sindikata (SSS) BiH.

Međutim, ovaj praznik je zasjenila razjedinjenost Saveza, koji možda prvi put od svog nastanka ima dva predsjednika i dvije suprotstavljene grupacije granskih sindikata.

Predsjednik Saveza Selvedin Šatorović na konferenciji za medije govorio je i o problemima funkcioniranja razjedinjenog Saveza.

Govoreći o nesuglasicama, Šatorović je kazao da je on predsjednik SSSBiH.

“To je objavljeno u “Službenim novinama” i to jedino nije prihvaćeno od premijera FBiH. Ta ekipa koju je izabrao Novalić prihvatila je izmjene i dopune Zakona o radu. Oni su dali pristanak da radnik radi 72 sata za plaću nižu od najniže.”, naglasio je Šatorović.

Drugi predsjednik SSSBiH Mevludin Bektić izjavio je da, za razliku od Šatorovića, on ne insistira da ga zove predsjednikom i ne bori se za fotelju.

“Iza mene stoji 16 granskih sindikata koji su održali Kongres i izabrali novo rukovodstvo. Treba znati da su 22 granska sindikata formirala Savez i da većina podržava novo rukovodstvo. Novi saziv Ekonomsko-socijalnog vijeća (ESV) formiran je sporazumom čak 18 granskih sindikata.”, istakao je Bektić.

Dodao je da ne razumije kako Šatorović može negirati apsolutnu većinu koju predstavlja 18 od 22 granska sindikata.

“Kako radimo u ESV-u nismo napravili nijedan propust, niti smo dali saglasnost na izmjene Zakona o radu. Ipak, utjecali smo na to da drastično promijenimo izmjene i dopune tog zakona. Urgirali smo kod stranaka da ga vrate na početak parlamentarne procedure i da se na tekst može djelovati amandmanski. Prošla je i naša inicijativa da se izmjene tog zakona vezuju za pitanje povećanja najniže plaće u FBiH.”, naglasio je Bektić.

Govoreći o optužbama da su prihvatili radnu sedmicu u trajanju od 72 sata, Bektić kaže da se to isključivo odnosi na javna preduzeća od vitalnog značaja za FBiH.

“Ne radi se o privatnim kompanijama koje proizvode obuću, već se misli na preduzeća u FBiH koja, naprimjer, proizvode električnu energiju. Na njih se odnosi ova odredba od 72 radna sata u sedmici i to isključivo u okviru krize kao što je ova pandemije i najduže u trajanju od 14 dana.”, pojasnio je Bektić.

Izvor: Avaz