Muzej grada Zenica: Nova postavka za edukativnu radionicu Bistua Nuova

Gradski muzej u Zenici s novom školskom godinom otvorio je, tradicionalno, svoja vrata za najmlađe posjetitelje.

Napravljena je nova postavka za edukativnu radionicu Bistua Nuova u kojoj uz kviz na modernim tehnološkim uređajima djeca i mladi mogu učiti o pojmovima i pojavama iz naše najstarije historije.

U vrijeme kada se obilježava godišnjica povelje Kulina bana mijenja se postavka edukativne radionice, ovaj put se ona odnosi na mnogo raniji period nego što je vrijeme Srednjeg vijeka. Radionica je tematike našeg romaniziranog ilirskog stanovništva, kulture življenja i tradicije iz tog rimskog perioda u muncipiju Bistua Nuova – po mišljenju naše sagovornice bezraložno zapostavljenom aspektu Zenice.

„Govorimo, između ostalog, o našim značajnim termama koje su bile u Putovićima gdje imamo antičke mozaike jedne od najstarijih na tlu BiH, čije replike imamo, kao i odštampane bojanke, pa mogu bojadisati. Nastojimo djeci, posjetiocima, edukativnog kutka da približimo način života iz tog antičkog doba na tlu Zenice. Na modernim tehnološkim uređajima mogu učestvovati i u interaktivnom kvizu znanja o pomenutom muncipiju. Spominje se, među ostalim, pojam centurija“, kaže Lejla Agić, muzejska pedagoginja.

Djeca mogu tako detaljnije naučiti neke pojmove i pojave iz naše davne historije, koje nemaju priliku učiti u redovnom obrazovanju. Edukativna radionica i kviz dostupna je u toku radnog vremena Muzeja grada svoj djeci i mladima narednih godinu dana.

„Poštujemo do kraja sve epidemiološke mjere, djeci su na raspolaganju maske i dezificijensi, a imamo dovoljno prostora i za socijalnu distancu.“

Edukativni kutak se nalazi uz sami ulaz u zgradu muzeja, tako da zainteresirani slobodno mogu da navrate u slobodno vrijeme prije ili poslije nastave u školi, dodaje Agić, napominjući da je Bistua Nuova jedan neosporan kontinuitet bh. i zeničke historije, egzistencije kulture i tradicije. (A.H.)