Alba Zenica oglasila se saopštenjem o radu azila

Vezano za pojavu lažnih profila i anonimnih objava na Facebook-u, čiji je cilj diskreditacija funkcionisanja Skloništa za napuštene životinje u Zenici, želimo naglasiti nekoliko osnovnih činjenica na kojima se temelje principi i načini rada zeničkog Skloništa:

Sklonište za životinje na teritoriji grada Zenice pruža usluge čuvanja i zbrinjavanja životinja sa ciljem zaštite zdravlja i veće bezbjednosti građana, te zaštite napuštenih i izgubljenih pasa.

Ugovor o funkcioniranju Skloništa za životinje i Higijenskog servisa između Grada Zenice i Preduzeća za uklanjanje otpada i reciklažu “ALBA Zenica” d.o.o. reguliše međusobne odnose u skladu sa Zakonom o zaštiti i dobrobiti životinja, Pravilnikom o osnivanju i uvjetima koje moraju ispunjavati skloništa za životinje i Pravilnikom o osnivanju i uvjetima koje moraju ispunjavati higijenski servisi.

Na osnovu pomenutog ugovora, ALBA Zenica, zajedno sa partnerom u ovom projektu firmom WETA Zenica, koja pruža stručne usluge veterinarske skrbi, već četvrtu godinu upravlja Skloništem, kao i Higijenskim servisom, ponovo naglašavamo, u skladu sa svim pozitivnim zakonskim propisima, te mjesečno izvještava Grad Zenicu o svom radu.

Rad Skloništa za životinje se redovno kontroliše od strane Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, odnosno veterinarskih inspektora (zadnji obilazak je obavljen 31.08.2020. godine). Broj prijavljenih napada bezvlasničkih pasa je u protekle tri godine izuzetno smanjen, čime jednu od osnovnih svrha uspostavljanja Skloništa smatramo ispunjenim.

UPRAVA “ALBE Zenica” d.o.o. Zenica