Nastava u ZDK u predstojećoj školskoj godini biće odgođena sedam dana i počinje 8. septembra

Nastava u Zeničko-dobojskom kantonu u predstojećoj školskoj godini biće odgođena sedam dana i počeće 8. septembra, saopšteno je na današnjoj press konferenciji Kriznog štaba i Ministarstva obrazovanja ZDK.

Ministar obrazovanja, prof. Spahija Kozlić, precizirao je da će u školske prostore, napuštene još sredinom marta, ući 41 hiljada učenika i 5 hiljada nastavnika i drugog školskoj osoblja, a kada se toj cifri dodaju i studenti zeničkog Univerziteta, čini to ravno 15 posto stanovnika Zeničko-dobojskog kantona.

Dodao je da će o modalitetima nastave odlučiti epidemiološka situacija, te da će se ona, izvjesno, odvijati kombinovano, online i u učionicama, sa skraćenim časovima i uz fizičku distancu među sudionicima, od najmanje dva metra.

Za učenike prvih razreda osnovnih i srednjih škola i njihove nastavnike obezbjeđeno je 10 hiljada vizira, s obzirom na prirodu nastave za đake prvake i one koji tek počinju pohađati srednju školu. Od organizacije UNESCO očekuje se isporuka dodatnih količina dezinficijenasa za korištenje u nastavnom procesu.

Ministar zdravstva Zeničko-dobojskog kantona, dr Adnan Jupić, ocijenio je odluku o odgađanju školske nastave dobrom, s obzirom na aktuelnu epidemiološku situaciju u kantonu.

“Imamo stabilnu epidemiološku situaciju, iako i veći broj oboljelih, ali zdravstveni kapaciteti odgovaraju svim zadacima”, kazao je Jupić.

Odluka o odgađanju nastave za 8. septembar bazirana je na rezultatima analize Instituta za zdravlje i sigurnost hrane, prema kojoj trend kretanja koronavirusa u Zeničko-dobojskom kantonu u posljednjih nekoliko dana bilježi uzlaznu putanju, sa vrhuncima na svakih 15-ak dana, a udio populacije dobi do 19 godina, učestvuje u ukupnom broju oboljelih sa blizu deset posto i veći je u odnosu na Federaciju i druge kantone.

Danas je naglašeno da će rizik od koronavirusa postojati i unutar škola, te da je prvenstveni cilj uspostava okruženja, sa što manje zdravstvenih rizika za sve sudionike u školskom procesu.

Predsjednik Sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja, Selvedin Šatorović i predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, Dževad Hadžić, pozdravili su odluku o odgađanju nastave za sedam dana, naglasivši da je i zaštita zdravlja nastavnika, među kojima se na području Zeničko-dobojskog kantona bilježi i jedan smrtni slučaj zbog koronavirusa, mora biti u vrhu prioriteta.(Sanja S.)