Grad Zenica sufinansira projekte energetske efikasnosti na stambenim objektima

U Gradskoj upravi su potpisani ugovori za treći ciklus projekata energetske efikasnosti stambenih zgrada. Ugovore su potpisali predstavnici etažnih vlasnika sedam kućnih savjeta u ukupnoj vrijednosti od skoro 400 hiljada maraka.

U Gradskoj upravi napominju da vlada velika zainteresiranost za ove javne pozive koji podrazumijevaju finansiranje nove termoizolacione fasade ili zamjene azbestnih krovova stanari snose oko 50%, a Gradska uprava nešto manje od 50% ukupnih sredstava. Zenica je kažu zeleni grad i cilj im je da iz sivila pređe u vesele boje.

„Cilj im je energetska efikasnost. U tim zgradama će biti manje potrebno zagrijavati zimi, odnosno rashlađivati ljeti. Ove godine radimo i na zamjeni azbestnih krovova, kakvih je puno u našem gradu, nažalost, a znamo da su kancerogeni. Riječ je o privatnim zgradama i privatnim stanovima, ali Gradska uprava želi da pomogne svojim građanima. Tako će biti i sljedeće godine, kada planiramo i privatnim kućama sufinansirati nove fasade, sve u cilju čišćeg zraka u Zenici“, kazao je tom prilikom gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović.

U ovom javnom pozivu preduzeće „Stambeni servis d.o.o.“  je pripremilo svu dokumentaciju i predračun i bilo u ulozi pravnog zastupnika 7 kućnih savjeta s kojima su ranije već imali zaključen ugovor. Ovaj put radiće se ukupno šest stambenih zgrada – jedna fasada i šest zamjena azbestnih krovova. Prošlo bi i više projekata da je ekonomska moć Zeničana jača.

„Ogromna je zainteresiranost, imamo kućnih savjeta koji su raskinuli s ranijim upraviteljem ugovor i potpisali s nama da im počnemo pripremati dokumentaciju za sljedeći javni poziv. Na ovom pozivu bilo bi barem 15 kućnih savjeta da nije toliki broj penzionera u tim zgradam. Njihove su penzije male i nisu u mogućnosti odvojiti sredstva za ove projekte, pa apeliram ovom prilikom da se u tim kućnim savjetima, gdje je više penzionera izdvoji veća finansijska podrška od Gradske uprave“, riječi su referentice za pravne poslove „Stambenog servisa“ Amine Karić.

U ulici Sarajevska manji kućni savjet se, pak, odlučio za oba javna poziva.

„Svi su se stanari rado odazvali ovoj investiciji. Mi smo zahvalni gradskoj upravi na ovom javnom pozivu. Mislim da je riječ o namjenskom trošenju novca iz ekoloških taksi i onih koje se ubiru iz Kantona i Federacije. Naša zgrada napravljena 1959. godine će konačno dobiti novi krov i novu fasadu“, kazao nam je Munib Husejnagić, predstavnik etažnih vlasnika.

Radovi na zgradama počinju uskoro, nakon što stanari na raspolaganju imaju mjesec dana da prikupe novac i uplate ga izvođačima radova. Ukupna vrijednost projekata u ovom  trećem javnom pozivu energetske efikasnosti je skoro 400 000KM. (A.H.)