Novi početak: FK Borac za Tetovo nije samo fudbal i takmičenja, to je način života

Fudbalski klub Borac iz Tetova jedan je od zeničkih sportskih kolektiva sa najdužom tradicijom, sa vatrenim navijačima i kvalitetnim pogonom.

Ono što momke, koji ovu priču žele ponovo oživjeti, izdvaja je osjećaj odgovornosti za budućnost ovdašnje omladine i spremnost da se nakon dugogodišnje pauze, krene iz početka. A odlična referenca za¸to im je tradicija tetovskog Borca.

Poslije Čelika, Borac je najstariji klub u gradu. Tradicija tetovskog Borca nisu samo ligaška takmičenja i zvučna imena bh. fudbala, ona je i način života u naselju koje se povezuje sa najvećim zagađivačima u kotlini, ali i univerzalnim sportskim mentalitetom, koji se na ovim prostorima nasljeđuje generacijama.

„Naš projekat nije samo da imamo samo prvi tim, od sljedeće godine idemo sa akademijom, jer imamo veliki broj zainteresovane djece. Nadam se da ćemo imati i talenata, od kojih bi Klub u budućnosti mogao da živi“, kaže Aldin Šišić, predsjednik FK Borac Tetovo.

„Već je odziv velik, iako nismo ni krenuli sa malom školom fudbala, tako da se nadam da će to biti jedna lijepa priča. Želimo skloniti djecu sa ulice i uključimo ih u sport, da na taj način doprinesemo zajednici“, dodaje sportski direktor Kluba, Miralem Šišić.

Fudbalski klub Borac iz Tetova, nakon četiri godine pauze, danas se bori za ponovnu uspostavu pozicije u ligaškim takmičenjima, ali i sve ono što tome prethodi. A to je prije svega, uređenje stadiona, inače svojim gabaritima uslovnog za ligaška takmičenja, opremanje igrača, mahom aktivnih fudbalera, sa karijerama ostvarenim u prestižnim sportskim klubovima. Svi oni su ovdje kako bi dali zamah novom početku.

„U kratkom periodi, uradili smo mnogo toga. Prethodnih godina, trener je  imao na raspolaganju 12-13 igrača, sad nas je 26, sportska oprema je na vrhunskom nivou, tako da idemo stepenicu po stepenicu, u namjeri da obezbjedimo momcima sve što im treba“, kaže Aldin Šišić.

Do sponzora je teško doći i za sada se ovi entuzijasti oslanjaju na prijatelje Kluba i vlastite snage. Ipak, svjesni da ne mogu sami, u fazi su traženja sponzora. Najprije uređenje prostora, tribina stadiona i svlačionica, kako bi se situacija stabilizovala, a onda napad na kantonalnu ligu.(S.S.)