Žene Smajića izradile posteljine za opremanje smještajnih kapaciteta planinarskih domova

U selu Smajići nadomak Bistričaka, izvršena je danas primopredaja stotinu paketa ručno izrađene posteljine, kojom će biti opremljeni smještajni kapaciteti četiri planinarska doma na području Zenice. Na ovaj način žene Smajića su imale priliku unovčiti vještine koje su stekle na kursevima šivenja u Udruženju žena Medika.

Radi se o projektu koji je u iznosu od 3.000 KM finansiran iz Budžeta Grada. Posteljine su danas predate Sinanu Gluhiću, predsjedniku Gradskog planinarskog saveza, koje okuplja osam društava, sa oko 700 aktivnih planinara.

Ovo je pokazatelj koliko gradonačelnik vodi brigu o manjim sredinama. Primjer je ovaj projekat. Prema tome, rekao bih da ovakvim aktivnostima gradonačelnik vraća život ovom selu“, istakao je predsjednik MZ Bistričak, Hasan Halilović.

Hvala gradonačelniku koji je prepoznao da na ovaj način može pomoći planinarskoj zajednici i ženama Smajića, koje su izolovane iz gradskog i javnog života. Ovdje nećemo stati. Pokazujemo da smo na usluzi ne samo planinarskoj zajednici, koja broji oko 700 aktivnih članova, nego i mještanima svih sela na kojima provodimo planske aktivnosti“, istakao je Gluhić.

Gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović, kazao je kako je prošle godine saznao da postoji jedna grupa žena koja je, uprkos teškom životu na selu, društveno aktivna, pa je odlučio da ih u tome podrži.

Želja mi je da svijet postane aktivan, nema ništa od kukanja, evo to ove žene pokazuju. Vidite gdje one žive, to je padina, treba ovdje opstati, a mimo toga još se baviti društveno korisnim radom. Sva ovakva društva ću pomoći, ko god je aktivan, jer u Budžetu ima novca“, ističe gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović.

Predstavnice neformalne grupe žena Smajića su se danas zadržale u druženju sa gradonačelnikom Zenice, Fuadom Kasumovićem i goste počastile obrokom i slasticama iz domaće kuhinje.(Edin S.)