Osigurana sredstva za finansiranje radova na oštećenoj Vrandučkoj tvrđavi

U godini koju obilježava epidemija korona virusa i slabiji priliv budžetskih prihoda, Gradska uprave Zenice pronalazi načine da podrži ustanove kulture u ovom gradu.

Ovoga puta nađen je način da se finansiraju radovi na oštećenoj Vrandučkoj tvrđavi, nacionalnom spomeniku. Gradska uprava Zenice redovno izdvaja sredstva za ustanove kulture te nacionalne spomenike na ovom području. Takav je spomenik i Vrandučka tvđava čiji se dio zidine urušio u februaru ove godine. Za sanacijske radove, gradska uprava svojim je projektom aplicirala kod federalnog Ministarstva prostornog uređenja.

“Odobrena su nam sredstva u iznosu od 20 hiljada KM za sanaciju tvrđave Vranduk. Grad Zenica je planirao dodatna sredstva za ovu namjenu tako da ćemo u naredom periodu imati radove koji će ovaj spomenik kulture dovesti u pristojno stanje radi sigurnosti posjetitelja“, kaže Sumea Mujkanović,pomoćnica gradonačelnika za društvene djelatnosti, boračko-invalidsku zaštitu, socijalnu zaštitu i stambene poslove. Kada su u pitanju ostale ustanove kulture, kaže nam Sumea Mujkanović, prethodnih godina sredstva su im isplaćivana po osnovu odobrenih projekata. “Od ove godine opredjeljen je novac iz gradska kase koji se isplaćuje kvartalno tako da svaka od ustanova kulture zna koliki će iznos godišnje dobiti i to je svakako napredak i velika pomoć u ovoj situaciji kakva je ove godine u Bosni i Hercegovini. Ne radi se o prevelikim iznosima sredstava ali, kaže nam naša sagovornica, ona svakako dobro dođu u tekućem poslovanju ustanova kulture koje su primarno na budžetu Zeničko-dobojskog kantona.(D.T.)