Upravni odbor NK Čelik podnio ostavku

Na vanrednoj skupštini NK Čelik održanoj 13. jula izabran je novi Upravni odbor sastavljen od mladih i ambicioznih ljudi.

Ozbiljno su krenuli u priču za ozdravljenje zeničkog kluba sa sloganom „Ne damo Čelik“. Suočeni sa mnogobrojnim problemima danas su na press konferenciji podnijeli neopozivu ostavku. Medijima su se obratili predsjednik kluba Armin Gafurović i članovi uprave Jasmin Begagić i Tarik Hadžimahmutović.

Razlog za ostavku je kako su naveli to što Gradska uprava Zenice nije ispunila obećanje o potpisivanju memoranduma. Ovaj memorandum je podrazumjevao uplatu mjesečno 45.000 KM, zatim da Grad potpiše reprogram sa Poreznom upravom.

„Osnovno je bilo da probaju riješiti dugovanja prema igračima. Na nagovor Gradske uprave uspjeli smo dugovanja prema igračima koja su bila 1.400.000KM smanjiti na oko 350.000 KM. Dakle uštedili smo klubu velika sredstva uz uslov da budu isplaćena. Mi smo uporedo uz obećanje Gradske uprave i pregovarali da ćemo imati ta sredstva. Međutim uprkos svakodnevnim razgovorima, pozivima i sastancima, obećanjima, nama ta sredstva nisu prebačena“, izjavio je član Uprave Jasmin Begagić.

Ova sredstva su bila potrebna kako bi prevazišli trenutnu situaciju, a Uprava Čelika bi obezbijedila sredstva za tekuće poslovanje.

„Napravili smo mnogo posla za ovih 20 i nešto dana, što drugi nisu za 10 godina. Pokazaću vam primjer da Čelik ima prvi put fan šop i svoj dres. Podržala nas je bosanska firma. Trebalo je biti štampano 1000 dresova kako bi se finansirali u ovoj godini. Štampali smo i zaštitne maske. Dogovorili smo sa jednom firmom koja bi bila sponzor od nove godine u visini 50.000KM, a ove godine bi nam dali 10.000KM. Takođe, bilo je spremno više zeničkih firmi da nas pomogne sa određenim iznosima”, izjavio je Armin Gafurović, predsjednik Kluba.

Tarik Hadžimahmutović, član UO NK Čelik je naglasio, da su zahtjevi prema Gradskoj upravi racionalni i realni.

„Mi 400.000 KM nismo tražili za sebe već da radimo, počistimo što je ranija Uprava ostavila. Tražili smo novac da radimo jer nam je ovo uteg oko vrata, jer nismo mogli dopustiti da nam na Bilino polje dođe klub, a da mi u hramu nogometa ne možemo odigrati utakmicu. To nam ne treba! Ova situacija je horor u kojem se klub nalazi. Budžet Zenice je preko 60 miliona KM, a mi smo tražili 600.000 KM godišnje. To je manje od 1 posto, zar Čelik to ne zaslužuje u Zenici”, izjavio je Tarik Hadžimahmutović, član Upravnog odbora NK Čelik.

Učesnici današnje press konferencije su takođe naglasili da su kao alternativno riješenje tražili da stadion  Bilino polje  bude  Čelikov, čime bi se odvojili od budžeta, smislili plan otplate dugovanja, napravili finansijsku konstrukciju za samoodrživost. Nažalost i ta ideja je odbijena od Gradske uprave prije nego je bila i predložena.

Na kraju  pres konferencije  članovi Uprave  NK Čelik, Jasmin Begagić, Armin Gafurović i Tarik Hadžimahmutović su naglasili kako ne žele raditi u ovakvom okruženju obećanja, te da podnose neopozivu ostavku.(M.P.)