“Sloga” ipak opstala, obućari nastavljaju sa radom

„Volio bih da sa jednim kolegom zadržim radnju i da nastavimo dalje. Tako isto misli kolega u radnji na Carini i onaj u prostoru pod Stadionom. Bili bismo u stanju da izmirimo sve što treba prema državi i da ostvarimo dovoljno za svoje porodice“, kazao je za našu Televiziju jedan od poznatih majstora zeničke Sloge, Latif Rizvić.

Šest mjeseci i jedan stečaj kasnije, njegova se želja ispunila. Četiri Slogina obućara i dalje su na istim lokacijama, na usluzi Zeničanima, koji im već pola vijeka rado povjeravaju brigu o svojoj obući, kožnoj galanteriji, jaknama, torbama i koferim. Njihovo ime je – Sloga.

Postupak stečaja za zeničku Slogu zaključen je u martu ove godine. Pet mjeseci kasnije, četiri Slogina obućara ponovo su na usluzi svojim vijernim mušterijama.

„Mušterije su nam se vratile. Drago im je, kao i nama. Osjećam se isto kao da nam je došla dijaspora s puno para“, s osmijehom nam danas priča dugogodišnji majstor, Latif Rizvić.

Latif Rizvić

Stečaj u preduzeću za proizvodnju gumeno-teh ničke robe i usluge, Zeničanima dobro znanoj Slozi, pokrenut je prije četiri godine. Od vrijedne imovine, koja se unovčila u proceduri namirenja poreskih i dugova prema radnicima, imala se prodati samo jedna od nekada šest Sloginih radnji pozicioniranih u raznim dijelovima grada. Radnicima je izmiren dug po osnovu penzijsko-invalidskog osiguranja i uvezan staž, zaključno sa 2015. Početkom februara Poreskoj upravi je uplaćeno nedostajućih 2.850 maraka, kojim je pokriven dio duga za penzijsko-invalidsko osiguranje. Zatim su upućeni na biro rada.

 „1.4. ‘88 sam se zaposlio, a rješenje o otkazu dobio sam 1.4. 2020.“, priča nam Latifov radni kolega, obućar, Sedin Čandragić. „Nismo znali šta ćemo, kud ćemo. I onda smo jedan drugom nekako davali nadu, hrabrili se da ćemo ići do kraja, pa dokle dođe. I hvala bogu, dođe. Početak. I to dobar“, dodaje.

Sedin Čandragić

Nova firma također se zove Sloga. Pod tim slavnim imenom, njeni prekaljeni majstori danas u svom gradu spašavaju stare zanate.

Zahvaljujući toj njihovoj inicijativi, ubrzo nakon gašenja nekadašnje Sloge, koju je prije pola vijeka osnovao Vojo Đurić s namjerom da radno zbrine zeničke invalide, Latifu i Sedinu i još dvojici njihovih kolega, ponuđeno je da pod povoljnim uslovima, preuzmu u najam svoja tri prostora, u gradskoj svojini.

Slogini majstori od zanata, poznati po vješini, poštenju i dobrom raspoloženju, uprkos ili baš zahvaljujući stečaju, što se u ovoj zemlji rijetko zbiva, i dalje su na usluzi svojim Zeničanima. U Sloginim radnjama na Kamenom mostu, na Carini i kod Stadina Bilino polje.

Neka im je sretan novi početak!(Sanja S.)