Zenički rudari nastavili sa obustavom proizvodnje

Rudari zeničkog Rudnika mrkog uglja i danas su nastavili sa obustavom rada, koja će trajati sve dok se ne isplate plate za juni, zbog čega je i došlo do obustave proizvodnje u zeničkom Rudniku, potvrdio nam je danas Nijaz Vardo, predsjednik Sindikata rudara u ovom Rudniku.

Rad smo obustavili od srijede 15. jula, kada druga smjena rudara nije otišla u okna i to zbog plate koju nismo do danas dobili, niti znamo kada ćemo je dobiti, ali i zbog nepoštivanja kolektivnog ugovora, koji podrazumijeva isplatu plate za prethodni mjesec najkasnije do 15. u narednom mjesecu“, pojašnjava Vardo.

Nijaz Vardo, predsjednik Sindikata radnika RMU Zenica

Zenički rudari obustavili su rad i 30. juna zbog nedostatka radne snage i blokade računa Rudnika Zenica, koji je potom i deblokiran, a dio tog novca trebao je biti za rudarske plate“, ističe predsjednik Sindikata u zeničkom Rudniku.

U stalnom smo kontaktu sa upravom Rudnika i imamo i jutros informacije da se radi na rješavanju pitanja isplate rudarskih plata, ali nemamo informacije o tome da će one biti ili da neće biti, naglašava Nijaz Vardo, predsjednik Sindikata rudara u ovom Rudniku. (Vesna Jovanović)