Oglasili se iz Elektroprivrede o aktuelnoj situaciji u rudnicima Zenica i Kreka

Elektroprivreda Bosne i Hercegovine oglasila se povodom problema u rudnicima Zenica i Kreka.

JP Elektroprivreda BiH redovno izmiruje sve svoje obaveze prema rudnicima Koncerna EPBiH, a time i prema rudnicima Zenica i Kreka. Ujedno, JP Elektroprivreda BiH redovno izmiruje i obaveze prema Rudniku Banovići, koji ugljem snabdijeva TE Tuzla“, kažu iz Elektroprivrede.

Dalje se tvrdi kako su zbog smanjene proizvodnje uglja posebno u rudnicima Zenica i Kreka, smanjeni prihodi rudnika.

Razlozi su loše upravljanje od strane upravljačkih struktura rudnika, neispunjenje planova poslovanja i vrlo niska produktivnost“, kažu iz EPBiH.

Što se tiče aktuelne situacije u RMU Zenica i RU Kreka iz EPBiH kažu da je adresa za upite uprava rudnika, koje su odgovorne za tekuće poslovanje.

Pitanje primanja, odnosno plata uposlenika u rudnicima Koncerna EPBiH, je u isključivoj nadležnosti uprava rudnika“.

Razlozi zbog kojih su smanjeni prihodi RU Kreka u čijem sastavu je kop Šikulje, također su uzrokovani smanjenom proizvodnjom uglja iz svih proizvodnih kapaciteta ovog Rudnika, tvrde iz EPBiH.

Nadzorni odbor i Uprava JP Elektroprivreda BiH, uz podršku Vlade Federacije BiH i resornog Ministrastva, intenzivno provode mjere za poboljšanje upravljanja u rudnicima, kao prva faza reorganizacije rudnika, ali nailaze na otpore samih rudnika što se ogleda i kroz aktuelne obustave rada“, zaključuje se u saopćenju.