Iz minute u minut: Sjednica Gradskog vijeća Zenica

Za danas su zakazane dvije sjednice Gradskog vijeća Zenica. U devet sati počeo je nastavak 49. prekinute sjednice, a nakon toga u 11 sati planirano je održavanje 50. sjednice Gradskog vijeća.

– Sjednici prisustvuje 16 vijećnika tako da Vijeće može pravosnažno odlučivati.

– Jutros je nastavljena početkom juna prekinuta 49. sjednica Gradskog vijeća Zenice. Na dnevnom redu su, između ostalog, Prijedlog Plana ulaganja u oblast vodoprivrede za ovu godinu, Prijedlog Odluke o prihvatanju sredstava investicionog granta Sida-EBRD za Projekat Regionalni vodovod Plava voda, te Prijedlog Zaključka o dostavljanju informacije o stanju u Zenicatransu.
Ulogu predsjedavajućeg Gradskog vijeća, u odsustvu Dijane Bešić, preuzeo je njen zamjenik, Jasmin Hodžić.

– Puza na sjednici Gradskog vijeća

– 10:15 – Prije pauze Vijćenici su usvojili tačke dnevnog reda o vodovodu i rješenje o preuzimanju poslovnih prostora u vlasništvu grada. Nakon rasprave o odricanju paušala Vijećnika za vrijeme pandemije kada nisu zasjedali iskristalisana su tri zaključka. Prvi Zaključak SBB-a nije prihvaćen, Zaključak Sanjina Aldobašića također nije dobio podršku vijećnika, kao ni Prijedlog Gradonačelnika zako da vijećnici još jednom nisu podržali odluku i nisu se odrekli paušala za period kada nisu radili i zasjedali.

– 10:30 – Vijećnici su prihvatili Prijedlog Odluke o prihvatanju sredstava iz granta Sida EBRD za projekat Plava voda.

– 10:35 – Usvajanjem Informacije o Zenicatransu koju je Vijeće tražilo od Gradonačelnika da podnese, završena je 49. sjednica Gradskog vijeća, a zamjenik predsjedavajuće Jasmin Hodžić za 11 sati najavio je održavanje 50. sjednice.

– 11:50 – Nakon pauze između dvije sejednice gradski vijećnici su se vratili u svoje klupe i trenutno se utvrđuje dnevni red 50. sjednice. Za razliku od nastavka 49. sjednice, ovoj prisustvuje 20 vijećnika.

– 12:20 – Nakon utvrđenog dnevnog reda, u toku su vijećnička pitanja.

-12:35 – Nakon okončanja postavljanja vijećničkih pitanja, na sjednici je u toku rasprava o Prijedlogu Odluke o davanju saglasnosti za izvđenje radova rekonstrukcije i modernizacije regionalne ceste Lašva – Zenica

– 13:20 – Trenutno je pauza na sjednici. Vijećnici su do sada razmatrali Prijedlog Zaključka o podnošenju informacije o svim pojedinačnim davanjima iz budžeta Grada Zenica privatnim preduzećima i poduzetnicima počev od 01.01.2017. godine, kao i Zaključak o podnošenju informacije o poslovanju javnih ustanova i javnih preduzeća za vrijeme trajanja stanja nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa „COVID 19“.

– 14:10 – Završena je i 50. sjednica Gradskog vijeća. Vijećnici su raspravljali o svim tačkaka preldoženim za današnji dnevni red. Jedna od zanimljivijih tačaka bila je inicijativa vijećnika Almira Babajića da se raspiše međunrodni javni poziv za komercijalizaciju imena stadiona Bilino polje. Ova inicijativa je usvojena i vrlo lako se može desiti da najljepši stadiona u BiH dobije neko atraktivno ime po uzoru na svjetske metropole.
Pored ovoga između ostalog raspravljano je o Prijedlogu Programa gospodarenja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države na području Grada Zenica. Prijedlogu Odluke o prihvatanju sredstava investicionog granta iz Sida -EBRD II program za komunalni okoliš i klimu za Projekat “Regionalni vodovod Plava voda”. Prijedlog Odluke o mjesnim vodovodima na području Grada Zenica također, bila je tema današnje sjednica kao i Prijedlog zaključka o reliziranim programima iz sredstava koncesionim naknadama dodjeljinh gradu Zenica iz ZDK.

Sjednicu je zaključio zamjenik predsjedavajuće Jasmin Hodžić u 14,10 sati.