Predstavnici Univerziteta Zenica zadovoljni interesom za upis na prvom roku

Predstavnici Univerziteta u Zenici relativno su zadovoljni brojem prijavljenih kandidata za upis u akademsku 2020./2021. godinu koji je procentualno veći u odnosu na prošlu godinu. Za ponuđenih 1.265 mjesta na prvom ciklusu studija, u prvom upisnom roku prijavio se 861 brucoš.

Nesporno, ponovo je najveći interes bio na Medicinskom fakultetu i na Odsjeku softverko inženjerstvo na Politehničkom fakultetu. Na ostalim fakultetima, uglavnom, interes je bio na očekivanom nivou. Dosta veliki interes je iskazan i na Mašinskom, Ekonomskom, Pravnom fakultetu dok su najmanji interes studenti iskazali za upis na Metalurško-tehnološki fakultet“, kaže prorektor Enes Hašić.

Do kraja ove sedmice traje upis studenata koji su se prijavili za studij na nekom od osam fakulteta UNZE-a, nakon čega će se znati koliko će mjesta preostati za upis na drugom upisnom roku, koji će biti raspisan za kraj augusta. Zbog većeg broja prijava, izvjesno je da drugog upisnog roka neće biti na Medicinskom fakultetu, te Odsjeku za softversko inžinjerstvo na Politehničkom fakultetu.

Podsjetimo, zbog pandemije korona virusa UNZE je u proteklom periodu realizirao nastavu i ispite online, osim onih specifičnih predmeta gdje to i nije bilo moguće. Krajem maja donijeta je odluka da se na tim predmetima nadoknadi nastava na način da se u kraćem vremenskom periodu održe predavanja,vježbe i ispiti.
Tako će biti i u septembru. Ako nam mjere epidemiološke zaštite budu nalagale bilo koje drugo rješenje mi smo spremni da prihvatimo i ta druga rješenja kao što smo i u martu mjesecu u vrlo kratkom roku uspostavljali i održavali nastavu na zadovoljavajući način“, zaključio je Hašić. (Edin Sinanović)