Okupila se ženska nogometna A selekcija BiH

Nakon duže pauze izazvane pandemijom Covid-19, reprezentativke BiH u seniorskoj konkurenciji, od 12. jula su u Trening centru u Zenici. Sa prvobitnog spiska od 22 igračice izostale su Marija Damjanović i Ajla Skalić, umjesto koje je pozvana Maja Jelčić.

Plan je da se kroz petodnevne mini-pripreme stekne uvid u formu igračica, da se one polako uvode u trenažne procese. Višemjesečna pauza ostavila je traga na formu bh igračica.

Četiri mjeseca je zaista dug period. Nismo imali aktivnosti, nije se igrala liga. To je sve ostavilo traga na formu igračica. Ono što je dobro da smo krenuli sa aktivnostima. Naša kapitenka Milena Nikolić i njena zamjenica Melisa Hasanbegović su iznijele prvenstvo u Njemačkoj i Mađarskoj. A na sve igračice iz BiH ostavilo je veliki trag na formu u odnosu na ono kako smo krenuli“, izjavila je za Zenicainfo.ba, selektorica Samira Hurem.

Ženska bh seniorska reprezentacija posljednju utakmicu odigrala je 10. marta protiv Malte. U nastavku kvalifikacija za Euro koji je pomjeren za 2022. godinu izabranice Samire Hurem odigraće još tri takmice. Na domaćem terenu odigraće susrete sa Italijom i Danskom dok ih očekuje gostovanje kod Gruzije.

Mi se prvi put nalazimo u ovoj situaciji. To se desilo dobrom igrom, zalaganjem i timskom igrom. Ja vjerujem da imamo pravo da se nadamo i ako igramo dvije teške utakmice. Imamo domaći teren i možda možemo ostvariti istorijski uspjeh i plasirati se na Evropsko prvenstvo“, optimista je selektorica ženske seniorske reprezentacije BIH, Samira Hurem.

Ako dozvole prilike izazvane pandemijom korona virusa kvalifikacije za Euro će se nastaviti u septembru. Ženska seniorska reprezentacija u grupi B nalazi se na diobi druge i treće pozicije sa selekcijom Danske sa 15 osvojenih bodova. (Mirsad Pripoljac)