“Srebrenica” – stihovi koji ne daju da se zaboravi genocid

Stihovi pjesme „Srebrenica“, Ene Kučuković, nastali 2008. godine uobličeni su  muzičkim izražajem i spotom početkom ovog jula.

Kako kaže Ena, imala je samo četiri godine kada je napisala svoj prvi stih. Nakon deset godina, sa njenih već 14, poželjela je da i ona bude ta koja će uputiti poruku da se genocid jula, 1995. godine u Srebrenici nikada ne zaboravi. Užas stravičnog ubijanja hiljada nevinih Srebreničana, da se nikada i nikome ne ponovi. Samo nekoliko dana prije obilježavanja 25. godišnjice genocida u Srebrenici, stihovima uz muziku i spot snimljen na tvrđavi Vranduk, naša sugrađanka Ena je na svoj način izrazila bol i suosjećanje, odaslala poruku.

Saradnja sa Lorenom Marković, učenicom Srednje muzičke škole, rezultirala je da se stihovi pjesme „Srebrenica“ spoje sa muzikom oratorija „Srebrenički inferno“. Kako kaže, profesorica muzike i dirigentica Aldina Aganović, obavila je sve pripreme i sve detaljno organizovala da bi spot finalno zvučao i izgledao upravo kako su očekivali i željeli.

Stihovi, emotivno izrečeni uz muziku pobuđuju još jače emocije, još su jedno podsjećanje da ne zaboravimo genocid u Srebrenici i drugim bh. gradovima, mlađem naraštaju budu uputa da historiju BiH pomno prouče, znaju i uvijek pamte. (Zijada Ramić)