U nedjelju „Srebrenički inferno“ na platou ispred Bosanskog narodnog pozorišta Zenica

Povodom obilježavanja 25 godina od genocida u Srebrenici, u nedjelju 12. jula u 20.30 sati bit će izveden oratorij „Srebrenički inferno“ prema tekstu Džemaludina Latića, u organizaciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica i u saradnji sa Udruženjem muzičke omladine Zenica i Gradskim horom „Kasiopeja“.

Tim povodom je u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica upriličena konferencija za medije na kojoj su govorili: direktor Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Miroljub Mijatović, diregent Omladinskog hora Zenica Milenko Karović i predsjednica udruženja „Kasiopeja“ Branka Mehmedović.

Direktor Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Miroljub Mijatović je izrazio zadovoljstvo povodom realizacije ovog projekta i zeničkog odavanja počasti žrtvama Srebrenice. Mijatović je podsjetio da je Bosansko narodno pozorište Zenica u saradnji sa Omladinskim horom 2004. godine produciralo predstavu „Srebrenički inferno“ u režiji Tanje Miletić-Oručević. I ove godine u oratoriju učestvuju glumice iz ansambla zeničkog BNP-a, koje su tumačile uloge u predstavi „Srebrenički inferno“: Faketa Salihbegović-Avdagić, Sabina Kulenović, Anđela Ilić, Lana Zablocki i Snežana Vidović. Glumice iz BNP-a govore svevremenske stihove značajnog bosanskohercegovačkog pjesnika Džemaludina Latića. Mijatović je istakao zadovoljstvo povodom saradnje sa Omladinskim horom Zenica i saradnje sa Gradskim horom „Kasiopeja“. Prema riječima direktora, projekat se realizuje u saradnji sa Gradom Zenica i sa Zeničko-dobojskim kantonom kao finansijerima projekta.

Dirigent Milenko Karović je najavio kako je ovo važna saradnja Bosanskog nardonog pozorišta Zenica sa Omladinskim horom Zenica i sa gostima Gradskim horom „Kasiopeja“ i sa Horom Univerziteta u Zenici. Solisti oratorija ispred Omladinskog hora su Merima Mustafić i Anđela Tkaček. Karović je pozvao javnost da u nedjelju, 12. jula u 20.30 sati dođu na plato ispred Bosanskog narodnog pozorišta Zenica i dostojanstveno oda počast žrtvama Srebrenice.

Predsjednica udruženja „Kasiopeja“ Branka Mehmedović se zahvalila na  saradnji i sudjelovanju u ovom projektu povodom obilježavanja 25 godina od genocida u Srebrenici napominjući da bi tekst Džemaludina Latića trebao biti dio srednjoškolske lektire. Mehmedović je također pozvala javnost da prisustvuje izvedbi oratorija „Srebrenički inferno“ u nedjelju.

Direktor Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Miroljub Mijatović je zamolio posjetitelje da dođu ranije naizvedbu oratorija kako bi se ostavrila mogućnost apsolutne ispoštovanosti higijensko-epidemioloških mjera.

Služba za odnose s javnošću Bosanskog narodnog pozorišta Zenica