U povodu obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici obnovljene sadnice cvijeća na kružnom toku u Mokušnicama

Povodom obilježavanja 25. godišnjice genocida počinjenog jula 1995. godine u Srebrenici, preduzeće ALBA Zenica obnovilo je sadnice cvijeća na kružnom toku u naselju Mokušnice.

Na ovom kružnom toku prije nekoliko godina posađeno je cvijeće u obliku velikog Cvijeta Srebrenice.

Vlada Federacije BiH je na sjednici održanoj u Sarajevu, 2. jula 2020. godine donijela Odluku o proglašenju 11. jula 2020. godine, dana sjećanja na genocid u Srebrenici, Danom žalosti u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Isticanjem zastava na pola koplja i prigodnim programima u znak sjećanja na žrtve srebreničkog genocida, ovaj dan biće obilježen i u Zenici.

Genocid počinjen u Srebrenici najveći je zločin u Evropi počinjen nakon Drugog svjetskog rata. Sjećanje na žrtve i odavanje počasti nevinim žrtvama Srebrenice i Podrinja sve nas trajno obavezuje“, naglasio je gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović.

Godišnjica genocida u Srebrenici ove se godine održava u otežanim uslovima, zbog neophodnog poštivanja higijensko-epidemioloških mjera protiv širenja zaraze koronavirusom.

Posmrtni ostaci devet identifikovanih žrtava genocida biće ukopani u Memorijalnom centru u Potočarima, u subotu, 11. jula 2020. godine.