Stariji Zeničanin osumnjičen za bludne radnje nad maloljetnom djevojčicom nakon tri dana pušten na slobodu

Da su djeca, nažalost, sve češće izložena seksualnom nasilju i iskorištavanju, osim statistika nevladinih organizacija svjedoči i primjer od prije nekoliko dana iz naše bliske okoline.

Počinjeno je krivično djelo „bludne radnje“ nad malodobnim djetetom, a počinilac se vrlo brzo vratio u tu sredinu. Zakon ga štiti pritvora, a o žrtvi i njenoj porodici ne brine – niko.

Malo prigradsko naselje u Zenici 26. juni 2020. Stariji mještanin inicijala I.I. nasrnuo na malodobnu djevojčicu. Prema podacima Kantonalnog tužilaštva, dežurni kantonalni tužilac je o navedenom događaju, odnosno krivičnom djelu  „bludne radnje“ obavješten telefonom. Na lice mjesta izašli su pripadnici MUP-a ZDK.

„Nije bilo zakonskog osnova za predlaganje pritvora. Osumnjičeni je nakon 24-satnog zadržavanja u službenim, policijskim prostorijama pušten. Tužilaštvo će, po zaprimanju, izvještaja od strane MUP-a o navedenom krivičnom djelu uzeti predmet u rad, po redovnoj proceduri“, odgovorila je na naš upit Mirna Poljac, portparolka Tužilaštva.

Medika nije obaviještena o konkretnom, ali stav o takvom i sličnim slučajevima dakako da ima.

„Sve češće su djeca izložena seksualnom nasilju i seksualnom iskorištavanju, a ono što je posebno zabrinjavajuće je da nema adekvatnih intervencija prema samom djetetu, kao i ni adekvatne podrške prema porodici“, smatra Sabiha Husić, direktorica Medike Zenica.

Husić podsjeća da je BiH potpisnica Konvencije o zaštiti djece od seksualnog nasilja i seksualnog zlostavljanja, pa je samim tim i naša lokalna zajednica trebala da uredi određene mehanizme podrške i zaštite djeteta i porodice, ukoliko je ona podržavajuća. Svakako je potrebno, kaže, ostaviti pravosudnim organima da rade ono što trebaju prema počiniocu takvog nasilja. Osim lokalne birokratije, smatraju borci i borkinje za prava žrtava nasilja, važan je i odnos pojedinaca u zajednici.

„Moram reći da naša sredina još nedovoljno razmišlja o ovim oblicima nasilja, pa čak pojedinci okreću glavu i kada primjete da bi se moglo raditi o seksualnom iskorištavanju i zlostavljanju djeteta. Velika je odgovornost na svim aketrima koji mogu pružiti adekvatnu podršku i zaštitu djetetu, ali i na građanima i građankama da prijave ako posumnjaju da je neko dijete žrtva tog oblika nasilja. Pozvati mogu 122 ili 1265 – SOS telefon“, izričita je Husić.

Vremešni počinilac krivičnog djela „bludne radnje“ je nakon 24-satnog pritvora proveo na psihijatriji dva dana i vratio se u svoju sredinu – malu prigradsku mjesnu zajednicu. Nas su alarmirale komšije bojeći se za sigurnost svoje djece. U Tužilaštvu će, po svemu sudeći, biti formiran predmet protiv njega. Međutim, da li sistem – kojeg čine pojedinci u ovom, ranijim, i budućim slučajevima može učiniti više?

„Nedavno smo imali sastanak Koordinacionog tijela za zaštitu žrtava nasilja ZDK i mogli sam čuti od pojedinih učesnika/učesnica sastanka, inače profesionalaca, da ne prepoznaju ovaj oblik nasilja i da žrtve još više etiketiraju svrstavajući ih u socijalne slučajeve i opredjeljujući ih u Domove za djecu bez roditeljskog staranja, nakon što im je počinjeno seksualno nasilje“, dodaje direktorica zeničke Medike. (A.H.)