“Ostao sam u BiH i branio je, sada mi traže da platim što sam je branio”

Stečaj u preduzeću Metalno proglašen je u januaru 2016. godine. 130 radnika ostalo je bez posla. Jedan broj bivših radnika je ostvario pravo na penziju, ali bez uvezanog staža ili prava na računanje vremena provedenog u ratu.

Ovi su ljudi žrtve sistema. Zovemo ih radnicima u stečaju…

58-godišnji Mirsad Mehičić napunio je 40 godina staža, računajući i na godine provedene u rovovima. Zakonom o PIO-u iz 2018., pravo na ratni staž je ukinuto, odnosno, da bi ga koristili, bivši borci sada moraju napuniti 62 godine života.

„Rečeno mi je, ako želim da mi se taj staž prizna, da ga moram sam sebi uplatiti. Izračunali su mi da ja trebam platiti 2.180 KM za to vrijeme koje sam proveo u ratu. Ostao sam tu, nisam otišao vani, branio sam BiH. Sad ja trebam još i platiti što sam je branio“, ogorčen je Mirsad.

Ratna mobilizacija zatekla je Mirsada u zeničkom preduzeću Metalno, nekadašnjem gigantu metalske industrije, koji je poslovao širom svijeta i zapošljavao više od hiljadu ljudi.

Borba za zaslužene plate i penzije je radnicima Metalnog, već s početkom novog milenijuma i to godinama prije proglašenog stečaja iz 2016., zamijenila ponos i nagrade, dok su gledali kako se imovina firme rasipa, a njihova budućnost postaje sve neizvjesnija.

„Uzimali su nas na sve načine. Bivali smo u Njemačkoj godinama, uzimali su nam po 30 posto i niko ne zna gdje su te pare. Čuo sam informaciju da je 570 hiljada izneseno u torbi, onako, iz hale. I mi smo sad došli u situaciju da tražimo milostinju koju smo krvavo zaradili,“ kaže Šefik Buza, jedan od devet radnika, koji su, nakon napunjenih 40 godina rada u Metalnom, zbog neuvezanog staža, uspjeli ostvariti tek pravo na minimalnu penziju, 371 marku i 77 feninga.

Ni jedno rukovodstvo preduzeća, kasnije ni stečajni upravnik, dug nije uplatio, iako je to preduzeću u nekoliko slučajeva, i sudski naloženo.

„Jedna mi je sudija kojoj sam išao rekla: razumijemja vas ali moram slušati svog šefa. Ispadne da onaj ko vlada mora poštenog radnika napraviti lopovom. Eto, takvo nam je društvo,“ ogorčen je Šefikov nekadašnji radni kolega, Zijad Hodžić.

Upravitelj u postupku stečaja u preduzeću Metalno, Sead Begagić, koji nam se javio na službeni mobitel, i uz opasku da je zauzet najavio da će nam se javiti kasnije, to nije učinio, pa smo do zaključenja priloga ostali uskraćeni za ovu stranu priče.

Stečaj u preduzeću Metalno nije zaključen. Dug za radnike je po zakonu u vrhu isplatnog reda, izuzev kada je imovina preduzeća pod hipotekom, kakav je slučaj i sa imovinom Metalnog.(Sanja S.)