SDP ZDK: Zašto nema nastavka prekinute sjednice Skupštine

Kantonalna organizacija Socijaldemokratske partije Zeničko-dobojskog kantona /SDP ZDK/ u današnjem saopćenju ukazuje, da iako je poslovnički dužan zakazati nastavak sjednice u roku od 15 dana, predsjedavajući Skupštine to nije uradio.

Očito je da su dosadašnji koalicioni partneri zaokupljeni predizbornim aktivnostima i nemaju vremena da se bave problemima koje imaju građani Zeničko-dobojskog kantona. Pitanja od životnog značaja ne mogu i ne smiju čekati na bilo koga.

Građani ZDK su taoci odnosa koalicionih partnera koji više nemaju potrebnu većinu da donose bilo kakve odluke, navodi se u saopćenju.

Pozivamo predjedavajućeg Skupštine ZDK da u što kraćem roku sazove nastavak 22. sjednice ili da u javnost izađe i jasno kaže postoji li većina ili ne i ko je čini.

Podsjećamo predsjedavajućeg Skupštine da je jedna od njegovih obaveza da osigurava poštivanje načela i odredbi Poslovnika Skupštine što on u ovom trenutku ne radi.

S druge strane predsjedavajući Skupštine, Ćazim Huskić ističe da postoje objektivne okolnosti zašto već do sada nije bilo sjednice, te najavljuje njeno zakazivanje za iduću sedmicu.

Sutra je sjednica federalnog parlamenta,a drugi razlog je situacija sa pandemijom korona virusa,pošto nam dio zastupnika dolazi iz lokalnih zajednica u kojima se javljaju novozaraženi slučajevi.

Dodaje da bi već ovog petka Kolegij Skupštine trebao utvrditi termin nastavka prekinute sjednice.

Nema osnova za bilo kakvu dramatičnu reakciju,tim prije jer se ranije na nastavke prekinutih sjednica čekalo i više sedmica, dodao je Huskić.

Prekinuta sjednica Skupštine ZDK održana je 2. juna tekuće godine. (Šerif Babić)