H.A. i B.A. prijavljene Kantonalnom tužilaštvu ZDK zbog izvršenih razbojništava u Zenici

Službenici Odsjeka kriminalističke policije Policijske uprave I u Zenici su pod nadzorom i u saradnji sa Kantonalnim tužilaštvom Zeničko-dobojskog kantona, poduzimali intenzivne aktivnosti usmjerene na rasvjetljavanje i dokumentovanje razbojništava, koja su u proteklom periodu izvršena na području Grada Zenica.

Tačnije, radi se o razbojništvu izvršenom 19.09.2018. godine, u ulici Ćire Truhelke broj 8,  kada su dvije maskirane osobe ušle u unutrašnjost prodajnog objekta “Bingo” i uz prijetnju pištoljem i nožem otuđile novac u iznosu od 1.300,00 KM, zatim razbojništvu izvršenom dana 06.11.2018. godine, u ulici Bulevar Ezhera Eze Arnautovića broj 3, kada su dvije maskirane osobe ušle u unutrašnjost prodajnog objekta “Konzum” i uz prijetnju pištoljem i nožem otuđile novac u iznosu od 1.300,00 KM, razbojništvu izvršenom dana 28.11.2019. godine, u ulici Crkvice na broju 48, kada su dvije maskirane osobe ušle u unutrašnjost prodajnog objekta “Best” i uz prijetnju pištoljem otuđile novac u iznosu od 920,00 KM i razbojništvu izvršenom dana 02.01.2020. godine, u ulici Bulevar Ezhera Eze Arnautovića na broju 2, kada je nepoznata osoba ušla u unutrašnjost prodajnog objekta “Konzum” i uz prijetnju pištoljem otuđila novac u iznosu od 780,00 KM.

Nakon izvršenih uviđaja, pregleda terena, te preduzetih opsežnih operativnih mjera i radnji, kao i radnji dokazivanja u smislu saslušavanja svjedoka, oduzimanja i pregleda videomaterijala sa nadzornih kamera, izvršenih pretresa i potrebnih kriminalističko-tehničkih i drugih vještačenja, utvrđen je identitet izvršilaca, odnosno, utvrđeno je da se radi o licima: H.A., rođena 1987. godine i B.A., rođena 1998. godine, oba lica iz Zenice.

Prilikom poduzimanja aktivnosti na rasvjetljavanju i dokumentovanju navedenih krivičnih djela, službenici Odsjeka kriminalističke policije su pronašli odbačene odjevne predmete, plastični pištolj i nož, koji su korišteni prilikom izvršenja razbojništava i koji su izuzeti radi vršenja potrebnih vještačenja.

Navedena lica su u službenim prostorijama Policijske uprave I u Zenici ispitana u svojstvu osumnjičenih na okolnosti izvršenja krivičnih djela za koja se sumnjiče. Nakon izvršene kriminalističke obrade i prikupljenih dokaza i obavještenja, danas, 17.06.2020. godine, Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona je dostavljen Izvještaj o izvršenom krivičnom djelu i otkrivanju izvršioca zbog postojanja osnova sumnje da su H.A. i B.A. počinile krivično djelo “Razbojništvo” iz člana 289. Krivičnog zakona Federacije BiH.

Odsjek za odnose sa javnošću, analitiku i planiranje